Vágólapra másolva!
A jövő autóversenyére, a Formula E-re építenek a továbbiakban, de maradnak a DTM-ben is. Sporttörténeti korszak zárul le a távozásukkal.

Távozik a hosszútávú sportautó-világbajnokságból (WEC) és a Le Mans-i 24 órás versenyről a műfaj egyik legsikeresebb gyártója, az Audi. A négykarikás márka 18 évet töltött a maratoni futamon, 13 alkalommal győzött, és forradalmasította a dízelmotorok használatát a sportban. A gyártónál csak házi ellenfelük, a Porsche sikeresebb Le Mans történetében.

„A jövőért futott versenyben fogunk részt venni, elektromos hajtással – jelentette be Rupert Stadler, az Audi igazgatótanácsának elnöke. – Egyre több az elektromos sorozatgyártású autó, és az Audi technológiai csúcstermékei, a versenyautók is igazodnak ehhez.”

Távoznak Le Mans-ból Forrás: Audi Communications Motorsport/Ferdi Kräling Motorsport-Bild GmbH/Audi Communications Motorsport

Az Audi nemrég úgy döntött, hogy az Abt csapat partnere lesz a Formula E-ben, ahol nemsokára várhatóan a BMW és a Mercedes-Benz is megjelenik majd. A Le Mans-i program leállításáról már régóta pletykáltak, és a Porsche csapatának fenntartásával a VW-csoport onnan sem száll ki teljesen. Az Audi közleménye megerősíti, hogy a DTM-ben továbbra is részt vállalnak, a Rallycross-világbajnokság ügyében viszont egyelőre nem döntöttek.

Le Mans-ban az Audi győzött először TFSI-motorral 2001-ben, 2006-ban ők nyertek elsőként TDI-vel, 2011-ben pedig az ő nevükhöz fűződött az első hibrid erőforrással elért elsőség is. Kétszer világbajnokságot nyertek az FIA WEC-ben, kilencszer az amerikai Le Mans szériában (ALMS) is győztek. 186 futamukból 106-ot az élen fejeztek be.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!