Vágólapra másolva!
Szívesen utolérné Ayrton Sennát, de számára még többet jelentene, ha gyerekkori kedvencével, a McLaren Hondával nyerhetné meg harmadik világbajnoki címét.

Részletes interjút adott a BBC-nek az F1-es mezőny egyik legjobbja, Fernando Alonso. A Forma-1 veteránja kétszer, 2005-ben és 2006-ban lett világbajnok, azóta az összetettben csak 2. helyekig jutott a McLaren és a Ferrari színeiben. Most ez is kiemelkedő sikernek számítana, hiszen a McLaren Honda továbbra is messze elmarad a legjobbak tempójától.

„Nyilván jó lenne nyerni hármat, hogy ugyanannyi bajnoki címem legyen, mint Ayrton (Sennának) – idézték. – Még jobb lenne ötöt nyerni, vagy hetet. A sornak nincs vége. A hármas számnál viszont sokkal többet jelentene számomra, ha a McLaren Hondával győznék azután, hogy a projekt milyen gyorsan fejlődik. Ez lenne a legfontosabb számomra.”

Ő a referenciapont Forrás: LAT Photographic/Steven Tee

Alonso elismerte, hiányoznak neki a dobogós helyek és a győzelmek, de fenntartja, hogy élvezi a kemény munkát, és szerinte a javuló eredmények a csapatnál mindenkit motiválnak. Úgy véli, most frusztráló, hogy nem jönnek az eredmények, de az előttük lebegő cél erőt ad a csapat tagjainak. Alonso csapatfőnöke, Eric Boullier szerint a siker felé vezető úton a kétszeres világbajnok szerepe kulcsfontosságú.

Meg lehet bízni benne, amikor a pályán van, és azon kívül sem vesztegeti az időt pepecselésre, mert tud alkalmazkodni. Megbízik bennünk, tudja, hogy a hibákat ki fogjuk javítani. Csak azzal tőrödik, ami megakadályozza abban, hogy gyorsabb legyen. Ennek a hozzáállásnak felbecsülhetetlen értéke van.”

Alkalmazkodni

Az alkalmazkodási készséget Alonso is a legfontosabb készségei között emlegette, és ez jövőre, a 2017-es szabályok életbe lépésével még nagyobb jelentőséget kaphat. Elismerte, hogy csupán az aktuális csapattársaihoz tudja mérni magát, de szerinte náluk mindig jobban teljesített ezen a téren. Azt is lényegesnek tartja, hogy az autóból kiszállva sem vonják el a figyelmét zavaró tényezők.

Elárulta, gyermekkora is közrejátszik abban, hogy most jól tud igazodni a különböző helyzetekhez.

„Édesanyám egy áruházban dolgozott, édesapám pedig egy robbanószereket gyártó vállalatnál. Nem volt pénzünk esőgumikra a gokartomhoz, úgyhogy mindig száraz gumikkal mentem, akkor is, ha a többiek esőgumit használtak. Nyilván kaptam 8 kört, nem vagyok Superman, úgyhogy nagyon kikaptam, de ezzel kellett beérnem, mert nem volt más gumi. Ha az utolsó voltam, akkor is versenyben akartam maradni. Ez kiforrottabbá tette a stílusomat.”

Jenson Button (jobbra) hamarosan szabadságra megy, a helyét Stoffel Vandoorne (középen) veszi át, de a McLaren továbbra is Alonsóra épít Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

Ellenfelei közül elsősorban Daniel Ricciardo hozzáállását emelte ki. Úgy véli, az ausztrál pilóta a pályán szinte soha sem hibázik, és remek előzéseket mutat be, szerinte Ricciardo az esetek 99%-ban meg tudja valósítani azt, amit eltervez. Különösen az nyűgözte le, ahogy 2014-ben elbánt akkori csapattársával, Sebastian Vettellel.

„Csodálatosan szerepelt. A vezetés terén minden pillanatban Vettel előtt volt, a rajtjaival, a hozzáállásával, a bokszkiállások során, az előzések alkalmával. Könnyedén megverte Vettelt. Jelenleg őt választanám.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!