Button: A fiataloknak túl hosszúak az F1-es nagydíjak

Forma-1, Sebastian Vettel, Scuderia Ferrari, Daniel Ricciardo, Red Bull Racing, Nico Hülkenberg, Force India, Kimi Räikkönen, Scuderia Ferrari, Japán Nagydíj
SUZUKA, JAPAN - OCTOBER 09: Sebastian Vettel of Germany driving the (5) Scuderia Ferrari SF16-H Ferrari 059/5 turbo (Shell GP) leads Daniel Ricciardo of Australia driving the (3) Red Bull Racing Red Bull-TAG Heuer RB12 TAG Heuer on track during the Formula One Grand Prix of Japan at Suzuka Circuit on October 9, 2016 in Suzuka. (Photo by Clive Rose/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // P-20161009-01042 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
Szerinte a fiatalok figyelmét már nem lehet másfél-két órára lekötni, ezért még akkor is fontolóra kell venni ezt a módosítást, ha ellenkezik a sport hagyományaival.

A Forma-1 szurkolói bázisa egyre öregszik, mert a közösségi médiával hadilábon álló Bernie Ecclestone által irányított sport nem tudja mozgósítani a fiatalokat, különösen a Z-generációt. A veterán Jenson Button, a mezőny második legidősebb tagja szerint ennek az is az oka, hogy a nagydíjak túl hosszúak, ma már nehéz másfél-két óráig lekötni az emberek figyelmét.

„Mindig lesznek elkötelezett rajongók, akik tíz-húsz éve követik az F1-et, és szívesen végignéznek egy egész nagydíjat, de nem őket kell meghódítanunk – mondta Austinban. – A fiatal közönséget kell megnyernünk, és ez egy másfél órás eseménnyel nagyon nehéz. Az emberek figyelmét ma már nem lehet hosszú időre lekötni.

Én sem tudok megmaradni a tévé előtt másfél óráig, hogy végignézzek egy filmet, aktívnak kell lennem."

Button szerint rövidebb versenyekre lenne szükség Forrás: 2016 Getty Images/Clive Rose

Button szerint ezért akkor is fontolóra kell venni a versenyek lerövidítését, ha ez ellenkezik a Forma-1 hagyományaival, úgyhogy sokan tiltakoznának ellene. Bár ő minden versenyt izgalmasnak talál, elismeri, hogy aki csak felszínesebben érdeklődik a sport iránt, az némelyiket unalmasnak érezheti.

„Azt mondhatják, hogy hát, volt pár előzés, de másfél óra alatt csak tíz percnyi akciót láttam. Én pontosan ezt tartom izgalmasnak, mert azokhoz a manőverekhez a versenyzőknek tényleg mindent be kell vetniük. De tíz perc akció másfél órában a nézők többségének nem elég, ezt megértem" – nyilatkozta Button.

Az emberek például imádják a rövidtávfutást, mert a kirobbanó energiáról szól. Én soha nem néztem végig egy egész Tour de France etapot, viszont felvettem néhányat, hogy megnézhessem az utolsó tíz percét."

A Forma-1-es nagydíjak ma jellemzően másfél-két órásak, mert a táv fix, Monaco kivételével mindenhol 305 km. Valójában már ez is rövidebb, mint a sorozat hőskorában, az 1950-es években volt, amikor rendeztek 4-500 km-es versenyeket is.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!