Räikkönen: Ha lassabb lennék, mint voltam, befejezném

Forma-1, Kimi Räikkönen, Scuderia Ferrari, Malajziai Nagydíj
Scuderia Ferrari's Finnish driver Kimi Raikkonen walks in the paddock after the qualifying session of the Formula One Malaysian Grand Prix in Sepang on October 1, 2016. / AFP PHOTO / MANAN VATSYAYANA
Vágólapra másolva!
A Ferrari versenyzője azt állítja, nem rabolná a csapata idejét, ha úgy érezné, már nem képes elég gyors tempóra a pályán. Szerinte az életkor csak egy szám.

Kimi Räikkönen, a 2000-es évek közepének nagy közönségkedvence 37 évesen ma már a Forma-1-es mezőny legidősebb tagja. Bár az előző két évben gyakran kritizálták a teljesítménye miatt, a Ferrari is csak egy-egy évre hosszabbította meg a szerződését, az idén sokkal kiegyensúlyozottabban szerepel, és az egyéni tabellán is a csapattársa, Sebastian Vettel előtt van. Szerinte „az életkor csupán egy szám", és ma is ugyanolyan gyors, mint fiatalon.

– jelentette ki Austinban. – Sem a magam, sem a csapat idejét és energiáját nem rabolnám. Az embernek őszintének kell lennie önmagához, tudnia kell, ha nem képes olyan tempóra, mint kellene. Rá kell jönnie, hogy miért él át nehéz időket, és hogy ez teljesen rajta múlik-e. Ha nem vezetnék elég gyorsan, nem lennék itt."

Räikkönen ugyanolyan gyorsnak érzi magát, mint fiatalon Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

„Amikor elkezdtem versenyezni, egyike voltam a legfiatalabbaknak. Az F1 azóta sokat változott, az átlagos életkor sokkal alacsonyabb lett, de minden sportban így van. Az emberek egyre korábban kezdik a pályafutásukat, hamarabb verekszik át magukat az utánpótlás-sorozatokon, ami teljesen normális. Én nem érzem öregnek magam.

Räikkönen az idén többször kiélezett párharcba keveredett a pályán a mezőny legfiatalabb versenyzőjével, a 19 éves Max Verstappennel, akit a csata hevében többször kritizált is kemény védekezési stílusa miatt. Azt mondja, ennek ellenére nincs semmi baja vele.

„Jó versenyző, szép munkát végez – ismerte el Räikkönen a fiatal hollandról, akinek ugyanannyi pontja van, mint Vettelnek. – Bizonyos megmozdulásai egy kicsit az elfogadhatóság határán voltak, de erről mindig a sportfelügyelők döntenek, és hosszú távon kiegyenlítődnek a dolgok. Sokszor megesik, hogy az ember az egyik szezonban mindig ugyanazzal az ellenfelével akad össze, a következőben viszont már valaki mással."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!