Vettel: A Ferrari az autóval foglalkozzon, ne a szerződésemmel

Forma-1, Sebastian Vettel, Scuderia Ferrari, USA Nagydíj
AUSTIN, TX - OCTOBER 20: Sebastian Vettel of Germany and Ferrari in the Drivers Press Conference during previews ahead of the United States Formula One Grand Prix at Circuit of The Americas on October 20, 2016 in Austin, United States. Lars Baron/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A négyszeres világbajnok szerint nem az a Ferrari legfontosabb problémája, hogy mi lesz 2017 után, ő pedig elégedett azzal, hogy jövőre érvényes szerződése van.

Sebastian Vettel a közeljövőben nem hosszabbítja meg a 2017-es szezon végén lejáró szerződését, legalábbis a német pilóta kerülte a kérdést az FIA csütörtöki sajtótájékoztatóján. Az USA Nagydíj előtt elsősorban Lewis Hamilton érdekelte az újságírókat, de az olasz riporterek Vettelnek is feltettek összesen két kérdést, természetesen a saját jövőjével és a Ferrari szereplésével kapcsolatban.

A szezon elején arról pletykáltak, hogy Vettel már egyeztet a hosszabbításról, de Maurizio Arrivabene a Japán Nagydíj során azt mondta, versenyzőjének ki kell érdemelnie a helyét a csapatnál. Ez egyértelmű üzenet volt Vettel számára, de ő maga azt mondta, nem tulajdonít jelentőséget ennek.

Nem kötelezi el magát hosszabb távra Forrás: AFP/2016 Getty Images/Lars Baron

„Eléggé elfoglaltak vagyunk, az utolsó négy versenyre, és különösen a következő évre összpontosítunk. Nem hiszem, hogy fontos olyan részletekkel foglalkozni, mint az én szerződésem. Az jövőre rendben van. Rengeteg dolog történik a gyárban.

Amennyiben Vettel a szezon után nem jut dűlőre a Ferrarival, az a szokatlan helyzet fordulhat elő, hogy a Scuderia két olyan pilótával kezdő meg a 2017-es világbajnokságot, akik akár távozhatnak is az év végén. Ez tovább fokozhatja a csapatnál egyébként is uralkodó kiszámíthatatlanságot.

Elképzelhető, hogy Vettel is szeretné kivárni, hogyan szerepel jövőre a Ferrari, ami szerinte akkor is fejlődik, ha az eredmények ezt nem fejezik ki.

„Szerintem tettünk egy lépést előre, Kimi (Räikkönen) és az én esetemben is, jól szerepeltünk Japánban. Alaposan próbára tudtuk tenni az autó általános teljesítményét. Jövőre elég nagy szabályváltozás jön, és minden apróság hasznos lehet, amit megértünk az autóval kapcsolatban.”

Vettel az előző kilenc verseny során csak egyszer, Monzában tudott dobogóra állni, és a Mercedes legyőzése helyett már a Red Bull autóival sem tudnak igazán versenyre kelni. Daniel Ricciardo és a Red Bull is elhúzott előlük az egyéni, és a konstruktőri világbajnokságban is.

Mit tenne Hamilton helyében?

A Ferrari pilótája négyszer nyert már világbajnoki címet, de az idei trófeáért már nincs versenyben. Tapasztalata viszont van arról, hogy milyen hátrányból végső győzelmet elérni, és úgy véli, Hamiltonnak is van még esélye az idén.

„Persze, ennek van realitása, mert ő elég gyors – mondta Hamiltonról. – Azért is lehetséges, mert még elég sok pontot lehet szerezni, és szerintem elég rossz lenne, ha most feladná. A helyében rögtön ráhajtanék, és biztos vagyok abban, hogy ő is így tesz majd. Négy verseny van hátra, rengeteg kör áll még előttünk, sok minden történhet, még nincs vége a szezonnak.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!