Vágólapra másolva!
Nico Rosberg belső kamerájából kiderül, hogy miért babrál a gombokkal és kapcsolókkal. Egy bakui gyors kör során tizenkétszer állított át valamit. Videó.

A vezetéshez a Forma-1-ben már rég nem elég csak nyomkodni a pedálokat és tekergetni a kormányt: noha még mindig ez jelenti a fő kihívást, igazi előnyre csak az tehet szert, aki ügyesen kihasználja a rengeteg beállítási lehetőséget is. Egy apró figyelmetlenségnek katasztrofális következményei lehetnek. A Spanyol Nagydíjon például az vezette fel a Mercedes pilótáinak ütközését, hogy Nico Rosberg rossz motorprogrammal, azaz a csapat terminológiája szerint nem a megfelelő „STRAT-módban" rajtolt, ezért a kellő elektromos rásegítés híján lendületet vesztett, és Lewis Hamilton hirtelen meg tudta támadni.

Az alábbi videót, amelyen Rosberg egy bakui gyors köre látható a belső kamerából, valaki feliratozta, kiemelve a menet közben elvégzett beállítási módosításokat:

A fel- és leváltásokat, valamint a kör megkezdése előtti DRS-nyitást leszámítva Rosberg a következő műveleteket végezte el a bő másfél perc alatt:

0:08 – DRS zár
0:14 – BMIG:2
0:20 – DRS nyit
0:21 – BMIG:3
0:22 – Fine +0,5% (58%), a 3-as kanyar előtt
0:28 – DRS zár
0:33 – BMIG:2
0:49 – BMIG:3
0:57 – BMIG:2
1:09 – Fine -0,5% (57,5%)
1:21 – BB+ (59%)
1:43 – DRS nyit
1:51 – STRAT:1

Mit jelentenek ezek a kódok? A DRS-t nyilván nem kell különösebben magyarázni, Rosberg a pálya kijelölt pontjain a hátsó szárny terelőlapját csapta fel/le. A „Fine" forgókapcsolóval az első/hátsó fékerőelosztást szabályozta 0,5%-os lépésekben. Ez gyakran használt műveletnek számít, ezért a gyors elvégzésére külön is van egy-egy „BB-" illetve „BB+" (ami egyszerűen az angol „brake balance" kifejezés rövidítése) gomb a kormány két oldalán, de azok a jelek szerint úgy voltak programozva, hogy csak nagyobb, 1,5%-os ugrásokkal lehetett állítani velük a fékerőelosztást. Az LCD-kijelzőről a konkrét értékeket is leleshetjük. Az 58%-ot egy arányszámként kell elképzelni, azt jelenti, hogy a fékerő 58%-a az első, 42% pedig a hátsó tengelyen lép fel.

„Két gombot használok különösen sokszor: az egyik a fékerőelosztásé, azt a bal oldalon lehet hátra, a jobb oldalon előre tolni, mert az egyes kanyarok előtt, illetve ahogy telik az idő, a gumikopás miatt is más beállításra van szükség – magyarázta Rosberg a Mercedes által még a szezon kezdete előtt, márciusban közölt alábbi videóban. – Én helyeztettem őket pont ide, a többiek kormányán máshol lehetnek. Nagy szabadságunk van a kialakításban, amit a saját előnyünkre fordíthatunk."

A STRAT forgókapcsolóról, amely a kormány alján, a bal oldalon található, már ejtettünk szót, a motorprogram kiválasztására szolgál. Rosberg ezt csak a kör befejeztével tekeri az 1-es állásba, viszont a kijelző mellett balra lévő függőleges, világoskék, „BMIG" feliratú tekerőgombot folyamatosan oda-vissza kapcsolgatja a 2-es és a 3-as állás között. Ez a Mercedes híres „brake magic", azaz szó szerinti fordításban „fékvarázslat" gombja – valójában senki nem tudja, pontosan mire való, de valószínűleg az energia-visszatáplálás időzítését és mértékét szabályozza, és ily módon kihat a hátsó fékek működésére, ezáltal közvetve a gumik hőmérsékletére is.

Egyébként bármilyen furcsán hangzik, a kormánykerék az F1-es autók egyik legbonyolultabb része, hiszen egyben irányítóközpont is.

– mondta Rosberg. – Szénszálas anyagból készült, és teljesen tele van, egyáltalán nincs benne üres hely. Mindenhol gombok vannak rajta."

Mivel mindennek pontosan kézre kell esnie, a kormány ergonómiai kialakításában maguk a versenyzők is részt vesznek, és a csapattársak sem feltétlenül választanak azonos elrendezést. Hamiltoné és Rosbergé között is találunk különbségeket. „Az enyémet személyesen rám szabták, az összes kapcsoló és szín oda és úgy lett elhelyezve, ahogy én kértem. Hihetetlen, tényleg olyan az egész, mint egy űrhajó irányítópultja – mutatott rá Rosberg. – Még a markolatát is a saját kesztyűs kezemhez igazították, az anyaga pedig olyan, hogy ne csússzon. Nagyon oda kell figyelni a részletekre."

A fent említetteken túl a kormánynak természetesen rengeteg más funkciója is van. A „HI SPEED", „ENTRY" illetve „MID" feliratú tekerőgombokkal például a differenciálmű zárását lehet állítani a gyors kanyarokban, illetve a kanyarok bejáratánál és közepén, míg az „OT" gombbal azonnal maximális motorteljesítmény kérhető egy előzéshez (vagy egy támadás visszaveréséhez). Az „N" a sebességváltót teszi üresbe, a „MARK" segítségével pedig a könnyebb visszakereshetőség érdekében meg lehet jelölni az adott pillanatot a telemetrián.

Nem csoda, hogy egyes ritkán használt beállításokról még a versenyzők is akkor hallanak először, amikor a bokszból valamilyen műszaki hiba miatt megkérik őket az alkalmazásukra.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!