Vágólapra másolva!
Világbajnoki címe 20. évfordulóján tekintett vissza F1-es éveire Damon Hill. Elárulta, két haláleset határozta meg a pályafutását, és beszélt akkori esküdt ellenségéről, Michael Schumacherről is.

Húsz évvel ezelőtt, 1996-ban nyert világbajnoki címet Damon Hill a Williams színeiben. Ezzel ő lett a történelem első F1-es világbajnoka, akinek édesapja, Graham Hill is világbajnok tudott lenni. Hill hamarosan új önéletrajzi könyvet jelentet meg, ennek apropóján beszélt a Sky Sportsnak arról, hogy édesapja halála után nehezére esett önállóan is sikeressé válni.

„Nagyon sokan fenntartásokkal kezeltek engem, és be kellett bizonyítanom az embereknek, hogy tévednek – mondta Hill, aki elismerte, hogy eleinte inkább motorversenyző szeretett volna lenni. – A világbajnokság megnyerésével úgy éreztem, hogy mindenkire rácáfoltam, aki azt hitte, hogy nem tudom véghezvinni. Úgy gondoltam, tessék, azt mondták, hogy képtelen leszek erre, most mi lesz?”

Hill és Schumacher 1995-ben Forrás: AFP/Pascal Pavani

Hill elárulta, hogy édesapja korai elvesztése – mindössze 15 éves volt, amikor Graham repülője lezuhant – után egy másik haláleset, a legendás Ayrton Senna balesete is alapvetően befolyásolta a pályafutását, és tulajdonképpen ez tette lehetővé számára, hogy valódi élversenyző legyen.

– mondta 1994. május 1-ről. – Nem hiszem, hogy e nélkül világbajnokságot nyertem volna. Ayrton mellett másodhegedűs lettem volna, talán a 2. helyért harcolhattam volna Michael (Schumacherrel). Miután Ayrtont elvesztettük, bedobtak a mélyvízbe, és én testesítettem meg a bajnoki reményeket, és erre korábban soha sem számítottam volna.”

Hill manapság a Sky Sports szakértője, korábban sportfelügyelő is volt Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Mandoga Media Alexander Sandvoss

Senna halálakor már Schumacher vezette a világbajnoki pontversenyt, és úgy tűnt, ellenállás nélkül megnyeri az 1994-es világbajnokságot, de ő és csapata, a Benetton is botrányokba bonyolódott, eltiltásokat kaptak, és végül csak az utolsó futamon dőlt el a világbajnoki cím sorsa, egy balesettel.

Schumacher hibázott, majd összeütközött Hill-lel, mindketten kiestek, így a német lett a győztes.

„Michael nyilvánvalóan nagyon tehetséges és eltökélt versenyző volt, de olyan személyzet vette körül, ami mindenre kész volt a győzelem érdekében. A szabályokhoz ő is igen megkérdőjelezhető módon viszonyult.”

Schumacher már a Benettonnál az F1 sztárja lett, később a Ferrarinál lett legenda Forrás: AFP/Patrick Kovarik

Az 1994-es szezonzáró Hill és Schumacher keserű kapcsolatának egyik első felvonása volt, a következő évek során többször összeütköztek, és még akkor is kiszúrtak egymással, amikor Hill már gyengébb autókkal versenyzett, és nem voltak közvetlen ellenfelek.

Az évek múltával megbékéltek egymással, és Hill is elismerően szólt korábbi riválisáról.

„Egyszer Szuzukában versenyeztem vele. Szinte a sebességváltójánál voltam a szakadó esőben. Úgy uralta az autóját, mint egy varázsló. Úgy tűnt, hogy bármikor kicsúszhat, és mégsem tette. Teljesen lenyűgözött a képessége és a versenyzői mentalitása, de szerintem a sportról alkotott filozófiája igencsak különbözött az enyémtől.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!