Vágólapra másolva!
Aggályos lehet, hogy az FIA-nak is tulajdonrésze van a sportágban, pedig függetlennek kellene maradnia.

Az Olasz Nagydíj után megkezdődött az F1 felvásárlása, de a Liberty Media Corporation ténylegesen csak 2017 első negyedévében zárhatja le az üzletet, mert több szabályozó testületnek is rá kell bólintania az adásvételre. Ez problémákba ütközhet, mivel szokatlan módon az FIA is 1%-os tulajdonrésszel rendelkezik a sportot működtető cégcsoportban.

„Az 1999-2001 között a Forma-1 kapcsán lefolytatott Európai Bizottsági vizsgálat eredményeként az FIA-t korlátozni kellene a szabályozó testület szerepére kereskedelmi befolyás nélkül, az összeférhetetlenség elkerülése érdekében” – írta Annaliese Dodds, brit képviselő Margrethe Vestagernek, az EU versenyjogi biztosának.

Megtörik a lendület? Forrás: AFP/Mohd Rasfan

„A dolgok jelenlegi állása szerint az FIA mégis pénzügyi hasznot húzhat az eladásból, amit szabályozóként jogilag jóvá kellene hagynia. Úgy tűnik, az összeférhetetlenség nyilvánvalóan fennáll” – állt a képviselő levelében. Szerinte az álláspontját alátámasztja, hogy

az FIA csak akkor kapja meg az eladásból származó, 33 millió dollárra becsült összeget, ha jóváhagyja a tulajdonosváltást.

Az Európai Bizottság azóta figyeli az F1 ügyeit, hogy egyes független csapatok lázadni kezdtek a sportág irányítása és a bevételek elosztása miatt. A Sauber és a Force India panaszt is tett, de ennek egyelőre látható következménye nem lett. A csapatok most az új tulajdonos színre lépésében bízhatnak, már fel is merült, hogy akár tulajdonrészt is vásárolhatnak majd az F1-ben. Gyulay Zsolt, a Hungaroring elnök-vezérigazgatója az Origo GPhírek-nek elismerte, hogy ő is változásokra számít.

„A CVC pénzügyi befektető volt, a Liberty pedig szakmainak mondható. Ezért illúzió, hogy ők sem fognak beleszólni a sport mindennapi működésébe. Mi is várunk valamilyen változást, de jósolgatni korai” - mondta.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!