Vágólapra másolva!
A Szingapúri Nagydíj után a Mercedes akadt ki arra, hogy Esteban Gutiérrez nem húzódott le időben lekörözések közben. A Haas csapatfőnökénél kezd betelni a pohár a versenyzőt érő kritikák miatt.

Nagyon szorosan alakultak az utolsó körök a futamot később megnyerő Nico Rosberg és üldözője, Daniel Ricciardo mögött. A Red Bull rohamléptekkel közelített a Mercedeshez, Rosberg ráadásul a tervezettnél is több időt vesztett a lekörözésekkel, amikor utolérte az egymással küzdő Felipe Massát és Esteban Gutiérrezt. A mexikói pilóta megint felbosszantotta az élen álló istállót.

„Gutiérrez legalább mindenkivel egyformán bánik, senkit sem hagy előzni” – utalt Toto Wolff arra, hogy korábban Lewis Hamilton, Ricciardo és Pascal Wehrlein is kiborult a Haas versenyzője miatt. „Ki kell mondanunk, hogy amikor ketten minden tizedmásodpercért megküzdenek, mindig ugyanaz a srác kocsikázik, és befolyásolja ezzel a verseny végeredményét.”

Gutiérrezt nem érdekli, hogy ki jön mögötte, és miért, pedig nem is a pontszerzésért küzdött Forrás: Haas F1 Team

„Kiábáltunk Charlie (Whitinggal, az FIA versenyigazgatójával). Felipe eltűnt az útból, de Esteban, aki nagyon rendes srác, simán tovább autókázott, örülve, hogy Felipe leszakadt tőle.”

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke is úgy vélte, hogy Gutiérrez jobban feltartotta Rosberget, mint Ricciardót, de rámutatott, hogy még ez sem volt elég a Mercedes megtámadásához, mert addigra már Ricciardo nagyon igénybe vette az abroncsait.

Ahogy erre számítani lehetett, Wolff honfitársa, a Haas csapatfőnökeként dolgozó Günther Steiner nem volt lelkes az újabb kritikák hallatán. Azt mondta, ez egy „Toto-beszólás” volt, és úgy érezte, hogy Gutiérrez lett az F1 „bokszzsákja.”

„Szerintem nagyon sportszerű volt” – mondta róla az Autosportnak. „Massával csatázott, miért kellett volna lehúzódnia? Az ember akkor enged el valakit, amikor muszáj. Nem látom, mi volt a gond azzal, amit tett. Aki olyan lehengerlő formában van, mint a Mercedes, könnyen panaszkodik.”

Ricciardo az egész versenyen Rosberget üldözte, főleg a végén Forrás: AFP/Anthony Wallace

Steiner szerint a Hungaroringen „minden azzal kezdődött, hogy Hamilton bemutatott neki, ami szerintem nem korrekt gesztus egy Mercedes-pilótától, aztán volt egy másik alkalom Ricciardóval. Akadt egy incidens Wehrleinnel is, de akkor tudtuk, hogy ki a hibás, és bocsánatot kértünk miatta. Az teljesen más történet volt, de ott is túlságosan megbüntették (Gutiérrezt), mert nem ő volt a hibás, hanem a mérnöke, aki nem vette észre, hogy jön egy autó. Mindenki követ el hibákat.”

„Most sem kellett kétszer kérniük, hogy álljunk el az útból, pont olyan gyorsan tettük meg, mint Massa. Nekik megvan a maguk véleménye, nekünk is megvan a sajátunk. Nem kaptunk büntetést, az FIA-nak sem volt kifogása a dolog ellen. Ha (Wolffnak) van, keresse fel a sportfelügyelőket!”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!