Vágólapra másolva!
Sébastien Buemi, a Red Bull tesztpilótája a 2017-es gumik kipróbálása után úgy véli, a mostani F1-es pilóták megbirkóznak majd a jövőre felgyorsuló autókkal, de az újoncokra kemény erőpróba vár.

Alaposan megváltoznak jövőre az F1-es autók: szélesebbek, kicsit nehezebbek, viszont az aerodinamikai és mechanikai tapadás terén fejlettebbek, ezáltal gyorsabbak lesznek, főleg a kanyarokban, nagyobb megpróbáltatásnak téve ki a pilótákat. Az új abroncsokat a Ferrari, a Red Bull és a Mercedes már el is kezdte tesztelni olyan autókkal, amelyeket átalakítottak a 2017-ben várható sebességek elérésére.

„Az autók egyértelműen gyorsabbak lesznek” – nyilatkozta Sébastien Buemi, a Red Bull tesztpilótája a Motorsport.com-nak. „Mégpedig jelentősen, úgyhogy sokkal nagyobb erőpróba lesz vezetni. Szerintem a Forma-1 ismét a csúcsra kerül a vezetéstechnikai nehézségek szempontjából. Az újoncoknak ijesztő lesz beülni az autókba, ami kifejezetten jó.”

Buemi a franciaországi Paul Ricardon tesztelte a 2017-es gumikat augusztus elején Forrás: Red Bull / Twitter

Az aktív mezőny tagjai üdvözölték, hogy nagyobb kihívás lesz vezetni az autókat, de többen, köztük Fernando Alonso és Lewis Hamilton is aggodalmát fejezte ki a versenyzés színvonalával kapcsolatban. Attól tartanak, hogy hiába lesznek gyorsabbak az autók, előzni jövőre sem lesz könnyebb.

– ismerte el Buemi. – Az autók gyorsabbak lesznek a kanyarokban, de lassabbak az egyenesekben, úgyhogy nehéz megmondani, hogy több lesz-e az előzés. A kihívás viszont nagyobb lesz, és az F1-nek pontosan arról kell szólnia. Minden rendben lesz azokkal a srácokkal, akik pár éve már az F1-ben vannak, de a többieknek sokkoló lehet az élmény.

Buemi úgy véli, hogy a széles gumik javítják az autók megjelenését, így azok „már ránézésre is gyorsnak tűnnek”, a pályán pedig „nagyobb erőhatások és kanyarsebességek lépnek fel, ez mind jó”. Arra számít, hogy az új szabályok átrendezhetik a sorrendet.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!