Button jövőre Japánban versenyezhet

Forma-1, Jenson Button, Brawn GP, Brazil Nagydíj 2009, brit zászló
British Formula One driver Jenson Button waves his national flag to celebrate his 2009 F1 World title after finishing fifth in Brazil's Formula 1 GP, on October 18, 2009, at Interlagos racetrack in Sao Paulo, Brazil. AFP PHOTO / MAURICIO LIMA / AFP PHOTO / MAURICIO LIMA
Vágólapra másolva!
A ralikrossz is felmerült, mint lehetőség, de nem zárja ki a Super GT-t sem. Barrichello szerint 2018-ban az F1-be is erősebben térhet vissza, ha úgy alakul.

Jövőre 1999 óta, azaz ebben az évezredben először fog Jenson Button nélkül kezdődni a Forma-1 idénye, miután a brit versenyzőt a fiatal Stoffel Vandoorne váltja le a McLarennél. Button, aki két héttel ezelőtt, Monzában jelentette be egyelőre csak ideiglenes visszavonulását, egy szingapúri sajtóeseményen is megismételte, hogy önszántából vesz ki szabadságot, mert önállóbban akarja beosztani az idejét.

„Több időt szeretnék tölteni a barátaimmal meg a családommal, és más dolgokat is szeretnék csinálni...

– mondta.

Button szeretne egy nyugodtabb évet Forrás: AFP/Mauricio Lima

Az 1993-ban indult, a jelenlegi nevén 2005 óta futó Super GT japán elsőszámú túraautó bajnoksága, és Buttonnak biztosan jutna ott hely, hiszen a nagyobb, vagyis a GT500 géposztályában a McLaren motorszállítója, a Honda is részt vesz benne az NSX-szel. Az F1 2009-es vb-győztesének a ralikrosszhoz azért van kötődése, mert abban az édesapja, a tavalyelőtt elhunyt John is versenyzett egykor.

„Annyi lehetőség van! Ez nagyon izgalmas, mert jövőre úgy élhetek, ahogy szeretnék" – mondta Button. „Olyan szerződésem van a McLarennel, hogy 2018-ban újra náluk versenyezhetek, ha igényt tartanak rá, és nekem is kedvem van hozzá. Tizenhét éve szerepelek az F1-ben, ami az egész felnőtt életemet jelenti. Most szeretnék nem szoros időbeosztással eltölteni egy évet."

Arról megoszlanak a vélemények, hogy Button valójában végleg visszavonul a szezon végén, vagy két év múlva tényleg visszatérhet.

Az utóbbira feltehetően akkor lesz esélye, ha Fernando Alonso úgy dönt, nem hosszabbít a McLarennel, vagy Vandoorne nem válik be. A népszerű brit versenyző egykori csapattársa, Rubens Barrichello azon a véleményen van, hogy ha Button 2018-ban újra csatlakozik a mezőnyhöz, a mostaninál is erősebb lehet.

„Az embernek nem könnyű összejönnie a családjával, mert állandóan szponzori eseményekre kell utaznia, el kell látogatnia a csapat főhadiszállására, vezetnie kell a szimulátort..." – mutatott rá Barrichello a Motorsport.com-nak nyilatkozva. „Button hamarosan eléri a 300. nagydíját, és ennyi időt eltölteni az F1-ben mentálisan szörnyen fárasztó. Egy év szabadság után erősebben térhet vissza."

Barrichello hozzátette, hogy Felipe Massa visszavonulása, amelyre szintén Monzában derült fény, meglepetésként érte. „Nem hittem, hogy itt az ideje, de csak a versenyző tudhatja biztosan, hogy mikor kell valami máshoz kezdenie" – mondta. „Ahogy a közösségi médiában is írtam: a boldogság mindennél többet ér az életben. Én ma boldogabb vagyok, mint az F1-ben voltam."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!