Hamilton már a spái hétvégén bevállalhatja a motorbüntetést

527886877 Horizontal
Mercedes AMG Petronas F1 Team's British driver Lewis Hamilton drives during the qualifying session at the Hungaroring circuit near Budapest on July 25, 2015, on the eve of the Hungarian Formula One Grand Prix. Defending world champion and series leader Lewis Hamilton bidding for a record fifth Hungarian Grand Prix victory will start from pole for Sunday's race after posting the fastest time in qualifying. AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
Idő kérdése, hogy a Mercedesbe mikor kell a hatodik erőforrás-elemeket beszerelni, ami Lewis Hamilton esetében már biztosan büntetéssel jár. A pontos időzítés azonban kulcsfontosságú lehet.

A hétvégi Belga Nagydíjon vagy a jövő héten zajló Olasz Nagydíjon a legvalószínűbb, hogy Lewis Hamilton autójába új erőforrást szerelnek be, ezzel rajtbüntetést vállalnak fel. A Motorsport.com szerint a Mercedes csütörtökön dönt, hogy már Spában új alkatrészeket adnak-e Hamiltonnak.

A világbajnoki pontverseny éllovasa a hajtáslánc két eleméből, a turbóból és az MGU-H-ból felhasználta a büntetlenül rendelkezésére álló ötöt, és gyakorlatilag lehetetlen, hogy ezekkel teljesíteni tudja a szezont. Ezért ezekből legalább egy, de lehet, hogy két új egységre is szüksége lesz a maradék kilenc futamon. Hamilton 10 rajthelyes büntetést kap az első új összetevő (például egy belső égésű motor) használatáért, majd további 5-5 rajthelyet minden további elem után.

Kalandos verseny elé néz Lewis Hamilton Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Megoldható azonban, hogy Hamilton autójában egy hétvége alatt két komplett erőforrást „használatba vegyenek”, mivel a Honda tavalyi bukdácsolása miatt az FIA úgy döntött, hogy

a büntetések csak addig adódnak össze, amíg a pilóta a rajtrács végére nem kerül,

a futamon már nem váltják át a rajthelyeket időbüntetésre. Ezért ha szükséges, Hamilton bevállalhatja, hogy az utolsó kockából rajtoljon, cserébe később két új erőforrással gazdálkodhat.

A képet árnyalja, hogy a Mercedes még bőségesen rendelkezik fejlesztési zsetonokkal, és Hamilton kényszerű motorcseréjét úgy érdemes időzíteni, hogy ne maradjon le az újításokról. Ebből adódóan elképzelhető, hogy kivárnak a motorcserével Monzáig, de

az is lehet, hogy Hamilton már a hétvégén új specifikációjú erőforrást kap,

mert Spában valójában könnyebb előzni, mint a versenynaptár leggyorsabb pályáján.

A Mercedesnek mozgalmas hétvégéje lesz, pénteken várhatóan Rosberg autójára felszerelik a glória néven elhíresült F1-es bukókeretet is. Az eszköz bevezetését 2018-ig elhalasztották, de az FIA azt akarja, hogy minden versenyző próbálja ki a szezon végéig.

A Ferrari legutóbb Silverstone-ban tesztelte a glóriát Forrás: © FOTO STUDIO COLOMBO PER PIRELLI MEDIA (© COPYRIGHT FREE)/© Foto Studio Colombo

Ez Spában azért kulcsfontosságú, mert a szezon során itt a legnagyobbak a szintkülönbségek, és ez jelentősen befolyásolhatja kilátást a pilótafülkéből.

Az eszközt korábban a Ferrari és a Red Bull is tesztelte, a McLaren viszont egyelőre úgy döntött, hogy kivár. A Motorsport.com úgy tudja, hogy még az idén ők is bevetik egy nagydíjhétvégén az F1-es körökben igen ellentmondásosnak számító fejlesztést.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!