Vágólapra másolva!
A kétszeres világbajnok saját gokartpályáján rendezett versenyt a McLaren egyik szponzora. Alonso nem engedte előre a többieket, és bár Mika Häkkinennek is voltak jó pillanatai, a fő versenyt mégis ő nyerte.

Szinte minden valamirevaló autóversenyző gokartokkal kezdi pályafutását, nincs ez másként a McLaren ’90-es évek végi pilótapárosával, Mika Häkkinennel és David Coultharddal, jelenlegi versenyzőikkel, Fernando Alonsóval és Jenson Buttonnal, valamint a csapat jövőjét képviselő Stoffel Vandoorne-nal sem. Az istálló egyik szponzora, a Mobil 1 ezért meccset rendezett számukra Alonso saját pályáján.

Gyakran előfordul, hogy aktív F1-es pilóták – köztük Alonso is – hobbiból vagy a felkészülés miatt folytatják a gokartozást, ez azonban Buttonról és Häkkinenről nem mondható el. A 2009-es világbajnok 1988-tól ’97-ig gokartozott, azóta viszont csak kétszer: 2006-ban eltörte a bordáját, majd 2011-ben próbálkozott ismét Japánban, azóta csak autókat vezetett. Häkkinen pedig 25 évre becsülte a legutóbbi gokartozása óta eltelt időt.

– nyilatkozta Button. „Stoffel nemrég hagyta abba, Fernando nyilván rengeteget megy itt, mert ez az ő pályája. DC és Mika hosszú gokartos pályafutást tudhat magáénak, de az már igen régen volt” – viccelődött a brit.

„A pálya sokkal szűkebb és kanyargósabb azoknál, amelyeken én versenyeztem régebben. Akadnak nagyon technikás részei, az én ízlésemnek túlságosan kanyargós” – nyilatkozta Coulthard. „A gokartok eltérnek az autóktól, mindig apró korrekciókat kell tenni a kormánnyal” – tette hozzá Häkkinen.

A régi reflexek gyorsan visszajöttek, de az eredmények tekintetében mégis a fiatalabbak álltak jobban: a bemelegítő futamot Vandoorne nyerte, akit a hazai pálya előnyét élvező Alonso követett, a fő versenyen viszont már az oviedói múzeum és aszfaltcsík tulajdonosa győzött

„Öt egykori és jelenlegi McLaren-versenyző látogatott el a hazai pályámra, öt világbajnoki cím oszlik meg Mika, Jenson és köztem, úgyhogy jó móka volt” – mondta Alonso. „Volt velük néhány csatám. Emlékeztettek arra, hogy mindannyian gokartokkal kezdtük, jó volt visszatérni a gyökerekhez.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!