Amióta itt vagyok, kevesebb a mellébeszélés a McLarennél

Forma-1, Jenson Button, McLaren Honda, Sebastian Vettel, Scuderia Ferrari, Európa Nagydíj, Baku
BAKU, AZERBAIJAN - JUNE 18: Jenson Button (22) of McLaren Honda Formula 1 Team followed by Ferrari's Sebastian Vettel during the 2016 Formula One Grand Prix of Europe in Baku, Azerbaijan on June 18, 2016. Resul Rehimov / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Eric Boullier szerint érkezése óta kevesebb a politika és a mellébeszélés a McLarennél. Emlékeztetett, hogy Ross Brawnnak is idő kellett a sikerhez.

A Forma-1-es autók tervezését érintő legutóbbi, 2009-es nagy szabályváltozások óta a világbajnokság hagyományosan sikeres csapatai, a Ferrari, a McLaren és a Williams csak futamgyőzelmekig jutottak, miközben új trónkövetelők léptek színre a Red Bull és az újkori Mercedes istálló képében.

A Ferrari rendszeres átszervezésekkel, a McLaren pedig egy 2014-ben végrehajtott, átfogó vérfrissítéssel, valamint a Honda bevonásával keresi a siker kulcsát, egyelőre inkább kevesebb, mint több sikerrel. Eric Boullier, a McLaren versenyigazgatója viszont az Autosportnak azt mondta, elégedett azzal, hogy kulcsemberei, Pete Prodromou, Tim Goss, Matt Morris és a többiek is hatékonyan dolgoznak egyik.

Örök riválisok: a McLaren már túljuthatott a holtponton, a Ferrari még mindig ott van Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Resul Rehimov

„Bizonyára észrevették, hogy milyen csöndben vagyunk, minket nem vesznek körül szóbeszédek, és ez általában azt jelenti, hogy jól mennek a dolgok. Találtunk egy, a McLaren számára újszerű együttműködési formát anélkül, hogy a McLaren DNS-ét megváltoztattuk volna. Ez volt az én kívánságom” – nyilatkozta. „Teret nyerhetett volna egy nagyon politikus modell is, de nem így lett, itt nincs mellébeszélés” – jelentette ki a francia, aki a nálunk is népszerű „bullshit” kifejezést használta.

Boullier az Enstone-ban (Lotus) és a DAMS utánpótláscsapatnál is alkalmazott filozófiáját követi, szerinte el kell érni, hogy az emberek komfortosan dolgozhassanak.

„El kell kerülni, hogy túl nagy kavarás legyen felfelé és lefelé, mert az megöli a csapatot, most ez történik a vörösökkel” – utalt a Ferrarira. „Ehhez viszont időre van szükség. Nézzék csak Ross Brawnt! Néhány évig neki is eltartott, mire győztest faragott a Ferrariból, és oda juttatta a Mercedest, ahol jelenleg tartanak. Ugyanez a helyzet a Red Bullnál is.”

Boullier nyilatkozatának az időzítése is érdekes: várhatóan éppen a napokban érkezik meg a McLarenhez a VW-től a csapat új szerzeménye, Jost Capito, aki feltételezések szerint hosszabb távon az ő pozíciójára is veszélyt jelenthet.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!