Hiába támadják, Verstappen nem hátrál meg

Forma-1, Kimi Räikkönen, Scuderia Ferrari, Max Verstappen, Red Bull Racing, Magyar Nagydíj
Ferrari's Finnish driver Kimi Raikkonen (foreground) races with Red Bull Racing's Belgian-Dutch driver Max Verstappen during the Formula One Hungarian Grand Prix at the Hungaroring circuit in Mogyorod near Budapest, Hungary, on July 24, 2016. / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Az agresszivitása, különösen a fékezés közbeni irányváltásai miatt érték kritikák a társai részéről, de azt mondja, továbbra sem fog lehúzódni előlük. A Red Bullnál tudják, hogy feszültté válhat a viszonya Daniel Ricciardóval.

A mindössze 18 éves Max Verstappen a Magyar és a Német Nagydíjon is kiváltotta a pilótatársai rosszallását, amikor előbb Kimi Räikkönen, aztán Nico Rosberg ellen védekezett úgy, hogy a féktávokon pályát módosított. Ezt többen szóvá tették, és állítólag Hockenheimben beszéltek róla a szokásos versenyzői eligazításon is, amely után Jenson Button megjegyezte, hogy talán Verstappen is megértette belőle, mi volt a gond.

Verstappent nem zavarja, hogy többen bírálták a határokat feszegető védekezése miatt Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Ő maga azonban pozitívan értékeli, hogy kritizálják.

– jelentette ki az ifjú holland. „Természetesen mindig lesznek, akik bírálnak. Egyesek melletted vannak, mások ellened."

Verstappen hozzátette, hogy nem változtat agresszív védekezési stílusán, mert a csapata, amely kemény harcban áll a Ferrarival, ezt várja tőle. „Nyilván mindig a határon egyensúlyozok, de a sikerhez erre is van szükség. Aki távol marad a határoktól, soha nem éri el azt, amire képes lenne" – mondta. „Úgyhogy számomra a kritikák semmin nem változtatnak.

Verstappen rögtön az első versenyét, a Spanyol Nagydíjat megnyerte a Red Bullnál, miután előléptették az energiaitalos cég kis csapatától, a Toro Rossótól. Elismeri, hogy erre ő sem számított, és tudja, hogy megnőttek miatta az elvárások, de úgy érzi, minden jól megy.

„A Toro Rossónál is nagyon profi módon dolgoznak, a Red Bull azonban több téren egy másik szintet képvisel, ezért nekem is feljebb kellett tennem a lécet" – magyarázta. „Nem a létező legkönnyebb dolog a szezon közepén csapatot váltani, de egyelőre minden jól alakult. Élvezem a kihívást, a tempóm megvan, szépek az eredményeim, úgyhogy jelenleg remekül érzem magam a pályán."

Elfajulhat a viszony

Amióta megérkezett a Red Bullhoz, Verstappen 5-tel több pontot szerzett, mint rutinosabb csapattársa, Daniel Ricciardo. Az istálló főnöke, Christian Horner az F1 egyik legjobb párosának tartja őket, de tisztában van vele, hogy

idővel éppúgy feszültség támadhat közöttük, mint ahogy korábban Sebastian Vettel és Mark Webber között,

akiknek a viszonya nehezen kezelhetővé vált.

„A kapcsolatuk egyelőre elég friss ahhoz, hogy ez ne jelentsen problémát" – vélte Horner. „De ha a következő két-három évben is az aszfaltnak ugyanazért a talpalatnyi szegletéért fognak küzdeni, hát... Szerintem amíg nyílt és tiszta stílusban kezeljük a helyzetet, és a csapat céljai egyértelműek, addig képesek leszünk megbirkózni az utunkba kerülő bukkanókkal."

A Red Bullnál tudják, hogy elfajulhat Verstappen és Ricciardo viszonya Forrás: Getty Images / Red Bull Content Pool/Peter Fox

Horner a Motorsport.com-nak „szenzációsnak" nevezte Verstappen teljesítményét, aki szerinte tökéletesen helytállt a csapatnál, és a korát meghazudtoló érettségről tett tanúbizonyságot. Az istálló főnöke arra számít, hogy 2019-ig, amíg szerződés köti a Red Bullhoz, a fiatal holland a tapasztalatoknak köszönhetően még jobb lesz.

Ugyanakkor elismerően szólt Ricciardóról is, aki csak a balszerencséje miatt maradt le a győzelemről az idén.

„Kínában vezette a versenyt, de defektet kapott" – mutatott rá Horner. „Azt is érdekes lett volna látni, hogy mi történik a barcelonai utolsó öt-hat körben, ha nem kap megint defektet. Monacóban pedig tudjuk, mi jött közbe. Szóval egy kicsit peches volt, de biztosra veszem, hogy kiegyenlítődik a számla. Tovább fogunk harcolni, és benne nagyon buzog a versenyszellem, látja, a csapat mekkora erőfeszítéseket tesz."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!