Alonso már tiszteli Hamiltont, nem háborúzna vele

Forma-1, Fernando Alonso, McLaren Honda, Lewis Hamilton, Mercedes AMG Petronas, okostelefon
McLaren Honda's Spanish driver Fernando Alonso (L) records with his telephone as Mercedes AMG Petronas F1 Team's British driver Lewis Hamilton looks on during a press conference at the Circuit de Catalunya on May 12, 2016 in Montmelo on the outskirts of Barcelona ahead of the Spanish Formula One Grand Prix. / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Vágólapra másolva!
A McLaren versenyzője szerint a közönség imádná, ha versenyképes autóval küzdhetne meg Lewis Hamiltonnal. Úgy véli, 2007-ben a McLaren pártját fogta, de ma már nem csinálna ügyet ebből.

A Forma-1-et figyelemmel követő nézők körében közismert, hogy a mezőny egyik legjobbjának tartott Fernando Alonso 2005-ös és 2006-os világbajnoki címei óta hiába vezet remekül, a végső sikerek azóta elkerülik, ráadásul a pályafutása zátonyra is futott a McLaren Honda gyenge teljesítménye miatt.

Alonso karrierének egyik fordulópontja a 2007-es szezon volt, amikor kétszeres bajnokként a McLarenhez szerződött, és az újonc Lewis Hamilton csapattársa lett. Sima ügynek indult, de Alonso bicskája végül beletört Hamiltonba, és az év végén el is hagyta az istállót. A két pilóta viszonya Ayrton Senna és Alain Prost óta a legrosszabb volt, de Alonso szerint ma már más lenne a helyzet.

Nem mindig voltak ilyen jóban Forrás: AFP/Lluis Gene

„Érettebb vagyok, és ő is” – nyilatkozta az ESPN-nek. „A csapatok is bizonyos szempontból felkészültebbek minden helyzetre. Ha egy napon ismét Lewis csapattársa lennék, nagyon másként alakulnának a dolgok, mert sokat tanultunk, és nagyon különböző emberek vagyunk. Nincs már köztünk meg a győzelmi stressz, mert szerintem nagyon tiszteljük egymást.”

Alonso úgy véli, a közönség is „imádná”, ha Hamiltonnal ismét egy csapatot alkotnának, de saját jelenlegi helyzetéből levezette, hogy ennek csak akkor lenne értelme, ha versenyképes autót kapnának. Ezt azonban nem tartja valószínűnek, mert szerinte „a sport DNS-ében benne van, hogy csak egy csapat nyerhet.”

Hamilton meglepetésre fel tudott nőni Alonso teljesítményéhez 2007-ben Forrás: AFP

Elárulta, nem tart attól, hogy ismét konfliktusba keveredik, ha jövőre előléptetik mellé a McLaren protezsáltját, Stoffel Vandoorne-t.

„2007 nagyon sajátos volt, mert Lewist már nagyon fiatal kora óta védelmezte a McLaren, és nagyon gyors is volt. Versenyképes autónk volt, így a világbajnoki címért küzdhettünk, de erre nem számított senki. Ő ráadásul brit, Stoffel meg nem. Ez szerintem elegendő különbség.”

Egy közös témája biztosan lenne Hamiltonnal, mert a Mercedes pilótájához hasonlóan Alonso is nagyra tartja a MotoGP élő legendáját, Valentino Rossit, és elismerte, hogy az ő példájából merít erőt saját pályafutása folytatásához.

Hamilton 2012 végéig maradt a McLarennél, Alonso közben megjárta a Renault-t és a Ferrarit is, majd 2014 végén tért vissza Wokingba Forrás: AFP

„Ha néhány évig az ember nem küzd a világbajnoki címért, csak megy tovább és tovább, de előbb-utóbb megmutatkozik a tehetsége, ahogy most Valentinóé is” – mondta. „Ez minket is inspirál. Az embernek bíznia kell magában, és ha a motor vagy az autó a legjobb szinten teljesít majd, akkor élmezőnybe kerülünk. Két-három év alatt nem lehet elfelejteni a motorozást vagy az autóvezetést.”

A kétszeres világbajnok az elmúlt hetek során sokadszorra is ultimátumot adott az F1-nek.

Kijelentette, ha továbbra is spórolós stílusban kell vezetnie, „akkor a következő lesz az utolsó évem. Nem azért, mert nem vagyok versenyképes, akkor is így gondolom, ha jövőre világbajnok leszek. Leállok, mert ennél van, amit jobban szeretek. Nem az a lényeg, hogy a McLaren hogyan szerepel jövőre, hanem az, hogy a Forma-1 milyen irányba megy tovább.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!