Azonnal elhagyja a Ferrarit James Allison technikai igazgató

Forma-1, James Allison, Maurizio Arrivabene, Scuderia Ferrari, Ausztrál Nagydíj 2016
Ferrari's Team Chief Maurizio Arrivabene (R) and Technical Chief James Allison (L) speak in the paddock ahead of the Formula One Australian Grand Prix in Melbourne on March 17, 2016. / AFP PHOTO / PETER PARKS / IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE
Vágólapra másolva!
Már a Német Nagydíj előtt lelép a Ferraritól James Allison. Családi dráma és a Ferrari gyenge teljesítménye állhat a háttérben. Egyelőre egy olasz motorfőnök lép a helyére.

Hónapok óta pletykáltak James Allison, a Ferrari eddigi technikai igazgatójának jövőjéről, mivel a csapat eredményei messze elmaradnak a várttól, és Allison magánéletét is beárnyékolta felesége tragikus halála. Ezután felmerült, hogy több időt töltene hazájában, és esetleg a Renault-hoz térhet vissza. Az értesüléseket Maurizio Arrivabene hevesen tagadta, de szerdán megerősítették, hogy Allison azonnali hatállyal távozik a Ferraritól.

A Scuderia azzal a céllal kezdte meg az idei szezont, hogy a Mercedes kihívójává lépnek elő, azonban a féltávnál már csak 1 ponttal előzik meg a 3. helyezett Red Bull Racinget, futamot az idén még nem tudtak nyerni, és a lemaradásuk is számottevő az Ezüstnyilak mögött. Az idei SF16-H nehezen beállítható, többször el is romlott, és az ellenfelekhez képest visszacsúszni látszik, fejlődés helyett.

Másodszor is távozik a Ferraritól Forrás: Scuderia Ferrari

A Brit Nagydíj után Sergio Marchionne, a Ferrari elnök-vezérigazgatója személyesen kezdte feltérképezni csapata gyengeségének okait, majd a Hungaroringen ismét csak egy 4. és egy 6. helyre futotta a Scuderiától. Szerdán egy szűkszavú közleményben bejelentették, hogy közös megegyezéssel szerződést bontanak a brit szakemberrel.

„A csapat köszönetét fejezi ki Jamesnek az elkötelezettségéért és az áldozataiért az együtt töltött idő alatt, és sok sikert kívánunk a jövőbeli terveihez” – írta Arrivabene, Allison pedig a „nagyszerű emberi és szakmai élményekért” volt hálás, és ő is sikereket kívánt a Ferrarinak.

Mattia Binotto igazi veterán a Ferrarinál Forrás: Ferrari

Allison utódja az újonnan létrehozott technikai vezető (CTO) pozícióban Mattia Binotto lesz, aki a motorfejlesztési részlegtől lép előre.

Binotto 1995-ben csatlakozott a Ferrarihoz, eleinte a motorok tesztelésével foglalkozott, majd 1997 és 2003 között a versenyistálló munkájába is becsatlakozott. Volt versenymérnök, vezető versenymérnök, 2009 óta pedig a motor- és a KERS-fejlesztés vezetője volt, mielőtt 2014-ben a teljes erőforrással kapcsolatos feladatokat kezdte koordinálni.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!