Már a nyáron megkeveredhet az F1 mezőnye

Forma-1, Rio Haryanto, Manor Racing, Kanadai Nagydíj
MONTREAL, QC - JUNE 11: Rio Haryanto of Indonesia driving the (88) Manor Racing MRT-Mercedes MRT05 Mercedes PU106C Hybrid turbo crashes into the wall during qualifying for the Canadian Formula One Grand Prix at Circuit Gilles Villeneuve on June 11, 2016 in Montreal, Canada. Charles Coates/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A Magyar Nagydíjon elfogyott Rio Haryanto szponzorának pénze, ezért hamarosan napjaink egyik legtöbbre tartott újonca válthatja. A háttérben a jövő évi helyekről is megy az adok-kapok.

Bár a Magyar Nagydíj után az évek során egyre több versenyt rendeznek az F1-es szezon végéig, a Hungaroringen szinte mindig maximális fordulatszámra pörögnek az átigazolási hírek. A legfrissebb információ, hogy a Manornál elfogyott Rio Haryanto szponzori pénze, ezért már a hétvégi Német Nagydíjon sem biztos az indulása.

Haryanto azt nyilatkozta, hogy ha a hétvégi versenyen ott lesz, valószínűleg a szezont is befejezi, de az Indy 500-at megnyerő Alexander Rossi, a Manor tavalyi pilótája, Will Stevens és a McLaren tesztpilótája, Stoffel Vandoorne is sorban áll az üléséért. A Hungaroringen elterjedt, hogy a Bahreinben pontot szerző Vandoorne akár már a nyári szünet után beülhet Haryanto helyére.

Vajon mikor jár le Haryanto ideje? Forrás: AFP/2016 Getty Images/Charles Coates

A McLaren szóvivője szerint „csupán pletyka”, hogy a belga Vandoorne a nyári szünet után zajló spái futamon rajthoz állhat a Manorral, és Haryanto menedzsere, Piers Hunnisett is reméli, hogy a csapat logikus döntést hoz, és az indonéz versenyzőt ingyen is hagyják versenyezni Németországban, így időt nyerhetnek további szponzorok felkutatásához. Dave Ryan, a Manor sportigazgatója szerint azonban a tulajdonosnak kell döntést hoznia.

„Riónak az év végéig szerződése van a csapattal, rajtuk múlik, hogy be is tartsák azt” – mondta Ryan az Autosportnak. „Mi minden lehetőséget megadunk ehhez, és együttműködünk velük. Riót szeretnénk az autóban látni, mert remek része a csapatnak, és szeretnénk tovább folytatni a projektet. Végtére is, minden az anyagiakon múlik, és én ettől egy lépéssel távolabb állok, majd meglátjuk, mi lesz.”

Vandoorne helyezkedése több versenyző sorsára is hatással lehet, mert a GP2 tavalyi bajnoka mindenképpen az F1-ben akar indulni, és csapatánál, a McLarennél csak akkor lehet erre esély, ha megválnak Jenson Buttontól. A 2009-es világbajnok valószínűleg a Williamsnél találhat menedéket, ahol Felipe Massát válthatja, de az sem kizárt, hogy a rangsorban egyre lejjebb csúszó istálló Valtteri Bottas szerződését sem újítja meg.

Vandoorne (középen) mindenképpen az F1-be akar kerülni Forrás: DPPI media/Frederic Le Floc H

Bottas a Hungaroringen elismerte, hogy a jövője „teljesen nyitott”, és úgy hírlik, hogy az F3-ban versenyző Lance Stroll akár 35 millió dolláros szponzori háttérrel szállhat ringbe az egyik ülésért. Toto Wolff, a Mercedes-Benz Motorsport igazgatója, egyben Bottas menedzsmentjének tagja viszont nem hiszi, hogy a tehetség elhagyja a csapatot. „Valtteri jelenleg a Williams fontos tagja” – idézte a Turun Sanomat. „A lényeg ott is a stabilitás. A finneknek nem kell aggódniuk Valtteri jövőjéért.”

Button a szezon végéig átlépi a 300 futamos álomhatárt, így csak Rubens Barrichello és Michael Schumacher lesz rutinosabb nála az F1 történetében, ez azonban nem motiválja. „Csak akkor akarok jövőre az F1-ben maradni, ha a futamgyőzelmekért hajthatok, a McLarennél vagy bárhol máshol” – szögezte le a brit, akit sokan Massa utódjának tartanak. A brazil versenyzőt a Renault-val hozták összefüggésbe, de Sergio Pérez neve is felmerült Enstone-ban.

A Renault-k ülései is vonzónak tűnnek Forrás: Farkas Péter - Origo

„Majd meglátjuk, mit hoz ez a nyár nekem” – mondta Pérez, de elismerte azt is, hogy szerződés köti a Force Indiához. „Egy olyan csapatnál vagyok, amiben remek lehetőségek rejlenek, meg is bízom bennük, és szeretnék még egy szezont itt tölteni, de meg kell vizsgálni, hogy mi a legjobb a jövőm szempontjából” – árulta el.

A Renault-t „mindenképpen érdekes” csapatnak tartja, főleg, ha ismét versenyképessé válnak. Ez valószínűleg nem véletlen, mert a Motorsport.com latin-amerikai kiadása megtalált egy közleményt Pérez honlapján, amelyben azt jelentették volna be, hogy már 2016-ra átigazol a Renault-hoz, de erre végül nem került sor. Pérez weboldala jelenleg nem elérhető, és azóta a közleményt is eltűntették, ám azt a paddockban is többen biztosra veszik, hogy a mexikói pilóta tényleg átpártol a francia istállóhoz.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!