Vágólapra másolva!
Gutiérrez zokon vette, hogy Hamilton a nemtetszés egyezményes jelét használta, amikor lekörözte őt a Magyar Nagydíjon. A feltartásért meg is büntették.

Feszült pillanatokat okoztak a lekörözések a Magyar Nagydíjon, miután az élen haladók előnye sem volt nagy üldözőikhez képest. A futamot megnyerő Lewis Hamilton és a 4. helyen célba érő Sebastian Vettel is elégedetlen volt a lassabb versenyzőkkel, az előbbi azért, mert lecsökkent az előnye Nico Rosberg előtt, utóbbi pedig azért, mert nem érte utol Daniel Ricciardót.

Hamilton majdnem az egész futamon DRS távolságon kívül volt Rosberghez képest, de amikor beragadt Esteban Gutiérrez mögé, a csapattársa lőtávolba került. A pontverseny újdonsült éllovasa végül a célegyenesben gyűrte le a Haas versenyzőjét, majd a fedélzeti kamera által is jól látható módon beintett neki. Ezen Gutiérrez megsértődött.

Rosberg végig ilyen távolságban követte Hamiltont, a lekörözések miatt tudott közelebb kerülni Forrás: AFP/Andrej Isakovic

„Azt kell mondanom, ez nem volt szép tőle. Korábban már beszélgettem vele, szerintem tiszteletteljes ember, világbajnok is, de nem kellene ilyeneket csinálnia. Minden ellenfelét meg kellene becsülnie. Soha sem lehet tudni, lehet, hogy a jövőben én fogok csatázni vele a világbajnoki címért, ezt tiszteletben kell tartania” – mondta Gutiérrez, majd a Twitteren hozzátette, hogy „a világbajnoki cím nem hatalmaz fel arra, hogy tiszteletlen legyél az ellenfeleiddel, barátom”.

A mexikói versenyző 5 másodperces időbüntetést kapott a kék zászlók figyelmen hagyása miatt, de szerinte ő nem hagyta figyelmen kívül a jelzést, „csupán két repülőgép jött mögöttem nagyon gyorsan. Persze a saját versenyemre összpontosítottam, és próbáltam a legbiztonságosabb helyet megtalálni az elengedéshez. Nincs mit mondanom a büntetésről. Láttam a kék zászlókat, de tényleg a legbiztonságosabb helyet kerestem.”

A Haas csapatfőnöke nem értette, hogy Hamilton miért volt dühös Gutiérrezre, mert szerinte olyan sokáig nem tartotta fel őt. Günther Steiner szerint a versenyzőjét Hamilton látványos gesztusa miatt büntették meg, és szükségtelennek tartotta az ítéletet, mert egyikük eredményét sem befolyásolta az eset.

„Megnézzük az adatainkat, és rendesen kielemezzük, hogy a többiek milyen sokáig hagyták figyelmen kívül a kék zászlókat. Mások talán hosszabb ideig megtették, de nekik Lewis Hamilton nem mutatott be, ezért őket nem büntették meg. A sportfelügyelőknek is nehéz dolguk van, mert az ítélőképességükre kell hagyatkozni, nem csak a számokra.”

Hamilton a futam után tagadta, hogy a középső ujját mutatta fel.

„Rengeteg időt vesztettem mögötte, és közben Nico kezdett utolérni, ami nagyon-nagyon megnehezítette a dolgomat. Talán szerettem volna (bemutatni), de nem tettem meg.”

Bár a futam során – az előző versenyekhez hasonlóan – Sebastian Vettel is dühöngött a lekörözöttek miatt, a Magyar Nagydíj tavalyi győztese a leintés után megértően nyilatkozott az ellenfeleivel kapcsolatban.

„A pillanat hevében az ember kiabál egy kicsit, ha több időt veszít a lekörözésekkel, mint mások, de az ő helyzetük sem könnyű, nagyon nehéz egyszerre jó köröket futni és állandóan félrehúzódni. Nekik is versenyezniük kell. Megtették, amit tudtak, csak ezen a pályán különösen trükkös. Itt nincs 4 km-es egyenes, mint Bakuban, és a tükrök sem túl nagyok” – mondta.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!