Vettel baromságnak tartja a rádiós cenzúrát

Forma-1, Sebastian Vettel, Ferrari
Ferrari's German driver Sebastian Vettel drives during a practice session at Silverstone motor racing circuit in Silverstone, central England, on July 8, 2016, ahead of the July 10 British Formula One Grand Prix. / AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS
Vágólapra másolva!
Nem érti, miért kell ilyen bonyolult műszaki előírásokat alkotni az autókra, ha a működtetésükhöz nem kaphatnak rádiós segítséget a versenyzők. Felőle akár visszabutíthatnák a technikát is.

Lassan két éve, hogy szigorították a rádióban engedélyezett üzenetek tartalmát a Forma-1-ben, de a részleteket azóta sem sikerült végleges formába önteni: a hétvégi Magyar Nagydíj előtt az egyik legfrissebb módosítás, hogy a csapatok kötelesek behívni a bokszutcába az autót, ha a versenyzőt műszaki hibáról tájékoztatják, és ezt a pilóta nem bírálhatja felül.

Erre azért van szükség, mert az utóbbi futamokon többen kifejezték aggályukat amiatt, hogy a szabályok műszaki hiba esetén sem adnak felmentést a korlátozás alól, és a Mercedes silverstone-i kihágásáig nem volt egyértelmű, milyen szankcióval jár, ha valaki megszegi a tilalmat.

Sebastian Vettel azon versenyzők közé tartozik, akik a rádiós cenzúrát teljesen értelmetlennek tartják. "Az egész baromság, a rádiós korlátozás szerintem egy rossz vicc" - mondta a Hungaroringen.

Vettel ellenzi a rádiós korlátozást Forrás: AFP/Adrian Dennis

"Nem a mi hibánk, a versenyzőké, hogy manapság annyira összetett az autók működése, hogy használati útmutató kell hozzájuk, és hogy a kormányt tele kell aggatni gombokkal" - magyarázta.

"Ha már változtatni akarunk, változtassunk az autókon. Nekem semmi bajom nem lenne, ha visszatérnénk a V12-es motorokhoz, a manuális váltóhoz, meg ahhoz, hogy csak két gomb legyen a kormányon: egy a bokszutcai sebességkorlátozóhoz, egy pedig annak megerősítésére, hogy megyünk a bokszba."

A közönségnek ugyanakkor tetszik a rádiócsend, az Origo GPhírek olvasóinak háromnegyede például úgy válaszolt a szavazásunkon, hogy egyetért vele.

Azt Vettel sem tagadta, hogy a tilalom érdekes párbeszédeket eredményez. "Miután belepillantottam a verseny felvételébe, nézőként szórakoztatónak találtam, hogy a versenyzők és a csapatok kissé pánikoltak a rádión. Megmutatta, hogy mégiscsak emberek harcolnak ebben a roppant összetett és műszakias sportágban" - mondta.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!