Távozna a Force India egyik tulajdonosa

Forma-1, Sergio Pérez, Force India, Osztrák Nagydíj
Motorsports: FIA Formula One World Championship 2016, Grand Prix of Austria, #11 Sergio Perez (MEX, Sahara Force India F1 Team),
Vágólapra másolva!
A börtönben ülő Subrata Roy szeretne megválni a tulajdonrészétől, de társa, Vijay Mallya szerint az eladás nem aktuális. Úgy véli, ellene boszorkányüldözés folyik.

Bár a versenyeken egyre sikeresebb a Force India, és már a 4. helyezett Williams csapatot is célba vehették, a háttérben nehéz idők járnak rájuk. A csapat 42,5 százalékát birtokló Sahara cégcsoport tulajdonosa, Subrata Roy már régóta börtönben ül, és az azonos mértékű tulajdonrésszel rendelkező Vijay Mallya is kénytelen volt elmenekülni hazájából.

Mallya az Autosportnak azt nyilatkozta, „boszorkányüldözés” folyik ellene, és elárulta, hogy Roy engedélyt kért az indiai Legfelsőbb Bíróságtól, hogy értékesítse a tulajdonrészét. „Mindig jól jön, ha az engedély kéznél van, mert ha egy esetleges vevővel tárgyalunk, akkor minden rendelkezésre áll” – mondta Mallya. „Megállapodás nincs kilátásban, és én semmilyen lépést nem teszek a befektetésem értékesítése vagy csökkentése érdekében.”

A Sahara tulajdonosa börtönben, a csapatfőnök száműzetésben Forrás: Picture-Alliance/AFP/Hoch Zwei

A Force India csapatfőnöke szerint a silverstone-i istálló stabil lábakon áll, és gyakorlatilag önfenntartóan működik. „Az elmúlt három évben a szponzorációnk jelentősen növekedett” – mondta. „Manapság a költségvetésben lévő rés, amit a tulajdonosoknak kell fedezni, szinte elhanyagolható ahhoz képest, amire öt évvel ezelőtt szükség volt. Ha azt mondom, hogy a csapat pénzügyileg biztonságban van, és megáll a maga lábán, igazat állítok.”

Mallya maga is az indiai hatóságok célkeresztjében van, és gyakorlatilag száműzetésben él az Egyesült Királyságban, mivel bevonták az útlevelét, ezért csapatfőnök létére csak a Brit Nagydíjra tudott ellátogatni. Az Autosportnak azt mondta, 1985 óta összetűzései vannak a hivatalos szervekkel, és szerinte ő kész lenne válaszolni az ellene felhozott vádakra, de még nem keresték meg.

Az üzletemberen 1,2 milliárd dollárnyi tartozást próbálnak behajtani elsősorban a csődbe ment Kingfisher légitársaság miatt, és bíróság elé is akarják állítani különböző pénzügyi visszaélések miatt. Mallya azonban úgy véli, a hatóságok politikai érdekekből üldözik őt.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!