Rosberget megbüntették, Hamilton csak 1 pontra van tőle

Forma-1, Nico Rosberg, Mercedes AMG Petronas, Brit Nagydíj
Mercedes AMG Petronas F1 Team's German driver Nico Rosberg waves as he returns to the paddock after the British Formula One Grand Prix at Silverstone motor racing circuit in Silverstone, central England, on July 10, 2016. Lewis Hamilton streaked away to comfortably win his home British Grand Prix on Sunday, with Mercedes team-mate Nico Rosberg hanging on for a provisional second. Third was the Red Bull of Max Verstappen, but championship leader Rosberg -- suffering late gear-box trouble -- was under investigation over a radio communication that could spell further trouble for the German. / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
Precedens értékű sportfelügyelői ítélet született a Brit Nagydíj után. Nico Rosbergnek segített a csapat a rádión, ezért büntetést kapott. A Mercedes fellebbez, nincs végeredmény.

Elmeszelték Nico Rosberget a Brit Nagydíj sportfelügyelői, miután a Mercedes rádión instrukciókat adott versenyzőjének egy sebességváltó-hiba kezelése terén. Rosberg hivatalosan 10 másodperces büntetést kapott azért, mert megsértették a szabályt, amely szerint a versenyzőnek mindig önállóan, külső segítség nélkül kell vezetnie az autóját.

A döntés értelmében elvesztette a pályán megszerzett 2. helyét, és a 3. helyre csúszott vissza, így Max Verstappen lett a 2., Rosberg előnye pedig csupán 1 pontra csökkent a világbajnokságban a futamgyőztes Lewis Hamilton mögött.

Rosberg a pályán még Verstappen előtt volt, de a sportfelügyelők megbüntették - még több kép a galériában! Forrás: AFP/Andrej Isakovic

„Az ügy alapos áttekintése után a sportfelügyelők megállapították, hogy néhány, a csapat által a versenyzőnek adott instrukció engedélyezett a 014-16 számú Technikai előírás szerint" – áll az FIA közleményében. „Ugyanakkor a sportfelügyelők azt is megállapították, hogy a csapat tovább ment, olyan üzeneteket is adtak, amit az előírás nem enged meg, és megsértették a sportszabályzat 27.1-es pontját, amely szerint a versenyzőnek önállóan, segítség nélkül kell vezetnie az autóját."

A Mercedes megfellebbezte a döntést, így a Brit Nagydíj végeredménye nem hivatalos.

Rosberg nagy lendülettel üldözte a későbbi győztes Hamiltont, amikor 6 körrel a verseny vége előtt lelassult, és sebességváltó-hibát jelzett mérnökének. Tony Ross többször is instrukciókat adott pilótájának, aki ezeket követve ismét működésre bírta a Mercedest, és megcsappant előnnyel, de célba tudott érni Max Verstappen előtt a 2. helyen. Pontosan az alábbiak hangzottak el a televíziós közvetítés szerint:

Rosberg: Probléma a sebességváltóval.
Mérnök: Versenyző alapértelmezett 1-0-1, karosszéria alapértelmezett 0-1, karosszéria alapértelmezett 0-1.
Mérnök: Kerüld a 7-es fokozatot Nico, kerüld a 7-es fokozatot!
Rosberg: Ez mit jelent? Ugorjam át?
Mérnök: Megerősítem Nico, át kell ugranod. Megerősítem, hogy válts át rajta.

Az FIA nem indokolta meg konkrétan, hogy mivel vétett a csapat a szabályok ellen, azonban az egyetlen, ránézésre is gyanús részlet, hogy a mérnök a 7-es sebességi fokozat kerülésére szólította fel a versenyzőt. Előtte, a műszaki hiba elhárítására vonatkozó instrukció, és később a versenyző által elmondottak megismétlése elfogadható az előírások szerint.

Fej-fej mellett a két Mercedes-pilóta a pontversenyben - még több kép a galériában! Forrás: Daimler AG/Daimler AG/Wolfgang Wilhelm

Rosberg a futam után azt mondta, örül, hogy befejezte a versenyt, mert a váltóhiba „elég súlyos volt, és majdnem ki kellett állnom az autóval, de szerencsére meg tudtam oldani." Toto Wolff, a Mercedes-Benz Motorsport igazgatója „nyilvánvalóan kritikus hibának" minősítette, hogy Rosberg váltója megrekedt a 7-es fokozatban, és ez meghibásodáshoz vezetett volna.

„A mi szabályértelmezésünk szerint az ilyen üzenetek engedélyezettek, ez nem olyan versenyző irányítás, amelynek megakadályozása a szabály célja, ezért megadtuk neki a szükséges információt” – magyarázta Wolff. „Remek munkát végzett, hogy megtartsa a helyét, és célba vigye az autót.”

Paddy Lowe, a Mercedes technikai vezetője szerint „krízis” alakult ki, és Rosberg csak úgy érhetett célba, hogy minimálisan használta a 7-es fokozatot. Lowe szerint taps jár Rosbergnek, hogy közben a Red Bull támadását is vissza tudta verni.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!