Rosberget megbüntették baleset okozásáért

Forma-1, Nico Rosberg, Mercedes AMG Petronas, Osztrák Nagydíj
Mercedes AMG Petronas F1 Team's German driver Nico Rosberg addresses a press conference after the qualifying session of the Formula One Grand Prix of Austria at the Red Bull Ring in Spielberg, Austria on July 2, 2016. Mercedes AMG Petronas F1 Team's British driver Lewis Hamilton will start from the pole position ahead of Mercedes AMG Petronas F1 Team's German driver Nico Rosberg (2nd) and Sahara Force India F1 Team's German driver Nico Hulkenberg (3rd). / AFP PHOTO / APA / GEORG HOCHMUTH / Austria OUT
Vágólapra másolva!
10 másodpercet hozzáadtak az idejéhez, és kapott 2 büntetőpontot a licencére is. Ő azt állítja, hagyott helyet Hamiltonnak, és direkt akart később elfordulni a kanyarban az Osztrák Nagydíj végén.

A sportfelügyelők Nico Rosberget találták hibásnak az Osztrák Nagydíj utolsó körében történt baleset miatt, amelyben a Mercedes német versenyzője az idén másodszor is összeütközött csapattársával, Lewis Hamiltonnal.

Előzőleg ő állt az élen, de miután az 1-es kanyar belső rázókövén megbillent az autója, az emelkedőre nem tudott jól kigyorsítani, és Hamilton azonnal lecsapott a lehetőségre: a 2-es külső ívén támadást indított ellene. Rosberg nem engedett, és utólag azt állította, szándékosan akart későn befordulni a kanyarba.

Lewis kívül volt, ott is akartam tartani. Helyet természetesen akartam hagyni neki, és hagytam is” – jelentette ki, többször hangsúlyozva, hogy Hamiltonnak szerinte maradt elég helye a pálya külső szélén.

Rosberget találták hibásnak az ütközésben - katt a galériához! Forrás: AFP/Georg Hochmuth

„Ez kétségtelen tény, az összes kameraállásból egyértelmű” – mondta. „Az ütközés után persze tényleg úgy tűnhet, mintha nem hagytam volna, mert az autóm felrepült a levegőbe, ahol nincs tapadás. Ennek azonban nincs jelentősége, mert már az ütközés után történt. Megismétlem: előtte végig hagytam számára helyet.”

A Mercedes megerősítette, hogy

Rosberg autójában az utolsó előtti kör végén, a 8-as kanyar előtt felmondta a szolgálatot a brake-by-wire,

a hátsó fék hibrid rásegítése. Ám a világbajnoki tabellát vezető német versenyző azt állította, ennek nem volt köze az ütközéshez, mert mire az három kanyarral később megtörtént, már megszokta a megváltozott körülményeket.

„Én nem mentem neki senkinek. Mindvégig biztosan kézben tartottam az autómat, nem blokkoltam egyik kerekemet sem” – magyarázta. „Az irányítás végig az én kezemben volt, csak meglepett, hogy ő nekem jött. Úgy hallottam, azt mondta, a holtterébe kerültem. Talán emiatt fordult be, ez lehetséges magyarázat.”

Az Osztrák Nagydíj sportfelügyelői azonban nem értettek egyet vele:

az indoklásuk szerint Hamilton már mellette volt, és ha ő nincs ott, a címvédő simán el tudott volna fordulni a kanyarban, csak Rosberg „nem hagyott neki elég helyet a versenyzésre, tehát ő volt a felelős az ütközésért”. Ezért kiosztottak neki 2 büntetőpontot, és 10 másodpercet hozzáadtak az idejéhez – igaz, a 4. helyét így is megtartotta, mivel 14 másodperccel végzett Daniel Ricciardo előtt. Kapott még egy külön megrovást is, mert továbbment a sérült autójával, amely alá beszorult a törött első vezetőszárny.

A Mercedest irányító Toto Wolff az eset után kilátásba helyezte, hogy újra csapatutasításokat vezetnek be, ha a pilótáik nem értenek a szóból. A szerződéshosszabbítás előtt álló Rosberg ezt elfogadja, ugyanakkor kijelentette, az újabb incidens nem befolyásolja a kapcsolatát az istállóval, és nem lesz kihatással a jövőjére sem.

A győzelmet megszerző Hamilton a kora esti sajtóeseményen nem akart részletesen nyilatkozni az ütközésről, mondván, inkább a pozitívumokra koncentrál, és Rosberg szerint Hamilton vele sem tárgyalta ki az esetet. „Én már megpróbáltam megbeszélni vele a történteket, de ő nem látta szükségét” – mondta az Origo GPhírek kérdésére a német. „Hallani akartam tőle, miért húzta rám a kormányt.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!