Vágólapra másolva!
Sergio Marchionne, a Ferrari elnöke világos üzenetet küldött Kimi Räikkönennek: ha maradni akar a csapatnál, szállítania kell az eredményeket. Elismeri, hogy nehéz bánni az idei autójukkal.

A nyár megérkezésével az F1-es versenyzőkeringő ideje is eljön, még akkor is, ha csupán az idei szezon 9. futama következik a hétvégén. A pilótapiac kulcsa az idén is Kimi Räikkönen, akinek ezúttal nyilvánvaló üzenetet küldött Sergio Marchionne, a Ferrari elnöke a La Gazzetta dello Sport hasábjain.

„Rajta múlik” – mondta Marchionne azzal kapcsolatban, hogy a 2007-es világbajnok a csapat tagja marad-e. „A teljesítményén múlik, hogy Kimi mennyi időt tölthet a Ferrarinál. Meg kell mutatnia, hogy megérdemli itt a helyét, egyébként szerintem ő sem akarná folytatni itt. Eljön majd a nap, amikor én is távozni fogok” – nyilatkozta a Ferrari első embere.

Kiszáll vagy marad? Forrás: Sputnik/AFP

Marchionne viszont elismerte azt is, hogy a Mercedes továbbra is előnyben van az autó „stabilitása” miatt, és a Ferrari SF16-H új konstrukció a tavalyi modell után. „Noha a tervek jónak tűntek, a pályán néhány eredmény nem nőtt fel az elvárásainkhoz. Próbálunk előrébb lépni a sorban, hogy megértsük, mi kell a teljesítményünk javításához. Elég nehéz dolgunk van az autóval.”

Erre már Maurizio Arrivabene, a Ferrari csapatfőnöke is célzott, de Marchionne szerint még ennél is bonyolultabb a helyzet, mert elképzelhetőnek tartja, hogy a Scuderia személyi állományán és eljárásain is változtatni kell a jövőben. A Ferrarit 2014 során többször átszervezték.

„Nem tudom, hogy elavult módszerekkel dolgozunk-e, de a jelenlegi struktúránk eléggé régimódi, és nem alkalmazkodik a nálunk lévő emberekhez” – nyilatkozta. „Remek vállalatot alkotunk, ami eredményeket produkál. Képesek vagyunk a javulásra, és ezt meg is kell tennünk” – vélte, és nem zárta ki, hogy további szakembereket igazoljanak le az F1-es részleghez.

Marchionne a szezon előtt többször kijelentette, hogy győzelmeket és világbajnoki címeket vár a Ferraritól Forrás: AFP

„Épp ezt tesszük. Nemrég szerződtettük Jock Cleart. Akadnak emberek, akik kisegítenek minket olyan területeken, ahol küszködünk. Ki akarjuk egészíteni a csapatot. Az eredmények nem egy csapásra jönnek, és időre van szükségünk, hogy kézzel fogható eredményeket hozzunk, amelyek valószínűleg 2017-ben jönnek majd.”

Az F1-es csapatok a szokásosnál jóval hosszabb felmondási időket határoznak meg a kulcsembereiknek, akik akár egy szezont is kénytelenek a partvonalon tölteni, mielőtt egy másik istállóhoz szerződnek. Ezért ha a Ferrari a napokban leszerződtet valakit, az adott szakember jó eséllyel csak a 2017-es szezon második felétől végezhet majd érdemi munkát Maranellóban.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!