Vágólapra másolva!
A 2006-os és a 2008-as verseny győztese képben van hazája gazdasági problémáival, és azt is tudja, hogy a brazilok nem elég szervezettek. A nagydíj magyar szervezője nem tart Ecclestone haragjától.

Viharfelhők gyülekeznek a Brazil Nagydíj jövője fölött, miután az országban komoly gazdasági problémák vannak, és nagy Rióban nagy terheket vállaltak az olimpia miatt is. A kormányválság és a Zika vírus terjedése is tetőzi a gondokat, amelyek nem hagyják érintetlenül az interlagosi futamot sem. Bernie Ecclestone megfenyegette a szervezőket, hogy az idei lehet az utolsó nagydíj Brazíliában.

„Ha megnézzük, mi a helyzet az országomban, és mi minden történik ott, a pénzhiány miatt nem könnyű a helyzet” – mondta Massa. „Tudom, hogy mennek a dolgok Brazíliában, nem vagyunk szervezettek, és az is lehet, hogy elveszítjük a versenyt. Ez nem lehetetlen. Még ha van is szerződésünk, ez megtörténhet, de remélem, nem ez lesz. Brazil vagyok, ha még jövőre is versenyzek, mindenképpen akarok otthon is. Meglátjuk, de erről Bernie-t kell megkérdezni, nem engem.”

A Brazil Nagydíj az év egyik legjobb hangulatú versenye, a kétszeres győztes Massát is imádják Forrás: AFP

Rohonyi Tamás, a Brazil Nagydíj magyar származású rendezője a múlt héten elmondta, Bernie Ecclestone nyilatkozatát üzenetnek tekinti, amivel a helyi politikusokat figyelmezteti az árak emelkedésére. Rohonyi az Autosportnak elárulta, Ecclestone nagyon szereti a brazil futamot.

„Elég régóta nyugtalan azzal kapcsolatban, hogy Interlagos egyre jobban fejlődjön, és talán arra célzott, hogy ezt a munkát a lehető legjobban végezzük el. Megnyugtattuk, hogy minden el fog készülni” – mondta Rohonyi. „2020-ig szerződésünk van, és a FOM-mal kötött megállapodások sziklaszilárdak, nincs nagyon mit egyeztetni. Még ha a gazdasági helyzet miatt nehezünkre is esik kifizetni az itteni költségeinket, megoldást kell találnunk.”

Elmondta, hogy Ecclestone „hamarosan” Brazíliába látogat, hogy szemügyre vegye a folyamatban lévő fejlesztéseket, és Rohonyi biztos abban, hogy elégedett lesz majd, mert az első fázis után is gratulált a polgármesternek. Úgy véli, Ecclestone megértette, hogy a pálya zsúfolt programja miatt nem lehetett egy év alatt végezni az átépítésekkel, és azt is kijelentette, hogy az idei nagydíj előtt esedékes polgármester-választás győztesétől is a verseny ügyének támogatására számít.

Nagy munkában a brazilok Forrás: Agęncia Estado/Copyright © Agęncia Estado. Todos os direitos reservados/Werther Santana

„Sao Paulóban a hetedik polgármesternél tartunk, mióta a verseny visszatért, és soha sem voltak nehézségeink” – mondta. „Mindegyikük meg akarta tartani. Úgy gondolom, a hosszabbítással kapcsolatos tárgyalások a nagydíj hetében történnek majd, addigra már a 2017-21 között hivatalban lévő polgármestert is megválasztják. Ismerjük a jelölteket, és mindegyikük azt mondta, hogy le fognak ülni Ecclestone úrral, és megpróbálják meghosszabbítani a szerződést.”

Rohonyi szerint a szokásoknak megfelelően egy újabb 5 éves megállapodás a valószínű, így a verseny 2025-ig a naptárban maradhat. Úgy véli, Brazília gazdasági nehézségei sem állhatnak a nagydíj ügyének útjába.

„Ezek a dolgok nem befolyásolnak egy nemzetközi versenyt. Brazília nemsokára olimpiát rendez. Akad némi idegesség, hogy elkészülnek-e időben, de (a múlt) vasárnap Rióban voltam, és elég jónak tűnik.”

A németek megint bajban vannak

Egy év kihagyás után július végén ismét megrendezik a Német Nagydíjat Hockenheimben, de a pálya igazgatója nem tudta megerősíteni, hogy jövőre is lesz-e verseny az országban. „2017-ben a Nürburgring következne” – nyilatkozta Georg Seiler. „Nem tudom, hogy mennek a tárgyalások, de mi csak akkor tudunk beszállni, ha minden kockázatot kiiktatunk.”

Seiler szerint 2018-ban ismét hajlandók megrendezni a Német Nagydíjat, de elismerte, hogy hosszabb távon kérdéses a verseny jövője, mert még a tervezett 60 ezer jegynél is kevesebbet tudtak csak eladni az idei futamra. Egyelőre mindössze 46 ezer jegy talált gazdára, pedig a Mercedes és Nico Rosberg révén a németek mindkét pontversenyt vezetik.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!