Vágólapra másolva!
Arra számított, hogy a Honda hamarabb összekapja magát. Elárulta, mi zavarta igazán Alonsót a Ferrarinál, és azt is, hogy az olaszoknak szerinte mit kellene tenniük a vb-győzelemért.

A csalás miatt az F1-től eltiltott Flavio Briatore is feltűnt a múlt hétvégén Bakuban, ahol luxusbutikokat üzemeltet, és olyan közeli kapcsolatot ápol a politikai elittel, hogy állítása szerint ő hozta össze Bernie Ecclestone-t az azeri döntéshozókkal, megalapozva a múlt hétvégén rendezett Európa Nagydíjat.

„Nélkülem ez a nagydíj soha sem jött volna létre” – idézte őt a La Gazzetta dello Sport. „Három évvel ezelőtt találkoztam Azerbajdzsán elnökével Szardínián, és megkérdeztem tőle, hogy miért nincs Forma-1-es versenyük. Azt mondta, ez jó ötlet, és meghívott Bakuba.”

Plasztikai műtétje óta nehéz ráismerni Briatoréra Forrás: AFP/Andrej Isakovic

„Beültünk egy helikopterbe, és megmutatta a levegőből, hogy merre mehetne a pálya. Lenyűgöző volt, ezért összekötöttem őt Bernie Ecclestone-nal” – emlékezett vissza Briatore. „Bernie azt sem tudta, hol van Azerbajdzsán, de 6 hónapon belül aláírt megállapodásuk volt.”

Briatore korábban a Benetton, majd a Renault élén sikeres csapatfőnök volt, és több versenyzőt menedzselt is, köztük a kétszeres világbajnok Fernando Alonsót. A McLaren versenyzőjének manapság már csak tanácsokat ad, és Briatore elismerte, az ő hibája is, hogy egykori versenyzője a középmezőnybe süllyedt, ahol most

„Valamelyik nap egy újságíró azt kérdezte, hogy nyer-e még valaha, és erre mindenki nevetett” – mondta Briatore a RAI-nak. „Alonsónak van egy fontos szerződése a McLarennel, mert azt gondoltam, hogy a Honda mostanra már versenyképes lesz. Egy kissé az én hibám is, mert én tanácsoltam neki az átigazolást, mivel azt hittem, a McLaren gyorsan összekapja magát. Az eredményeket elnézve nincs mit mondani erre.”

Alonso és Briatore ünnepel a 2003-as Magyar Nagydíjon Forrás: AFP

Az üzletember úgy gondolja, a Ferrari volt Alonso kedvenc csapata, de 2014-ben, amikor a távozás mellett döntött „túl sokan beszéltek össze-vissza, ami már elviselhetetlen volt. Ez nem a menedzsment hibája volt, hanem a pletykáké. Túl sokat bírálták őt, mert a Ferrari nem volt sikeres, de azzal az autóval a 2. rajtsor sem volt elérhető, ő mégis oda került vele. Abu-Dzabiban világbajnok is lett volna (2010-ben), ha nem rontják el a stratégiáját.”

Briatore kitért a Ferrari jelenlegi helyzetére is. Úgy véli, a sportautógyár jobban járna, ha ismét nyitna az Egyesült Királyságban egy fejlesztőközpontot, és a személyzete sokszínűbbé válna.

Alonso nem volt felhőtlenül boldog a Ferrarinál Forrás: AFP

„Az angolok nem arról álmodnak, hogy Maranellóban éljenek, úgyhogy javaslom, hogy nyissanak egy technológiai részleget ott is. Én aztán tudom, hogy a Forma-1-ben nem csoda kell ahhoz, hogy a dolgok megtörténjenek. Angliában 60 kilométeren belül tíz csapat van, még a német Mercedes is.

Több sikeres versenyző mellett Briatore az F1 rekordbajnokát, Michael Schumachert is győzelmi pályára állította, de elismerte, semmit sem tud a német legenda állapotáról, mert „áthatolhatatlan kordon” veszi körül. „Legfeljebb (Felipe) Massától vagy Jean Todttól lehet bármit is hallani róla, mert ők időről időre meglátogatják. Én csak annyit tehetek, hogy szorítok érte, mivel rengeteg orvos van körülötte.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!