Vágólapra másolva!
Legalábbis hivatalosan nem, századmásodperc pontossággal. A Williamst a szezon 8. futamán sem tudták legyőzni az ellenfelek a bokszkiállások terén, és szombaton a végsebesség-rekord is megdőlt.

A szezon 8. futamán sem tört meg a Williams idei egyeduralma a kerékcserék gyorsasága terén. A tavalyi küszködés és sorozatos bakik után a grove-i istállónál alaposan összekapták magukat: 2016-ban egyelőre minden alkalommal ők bizonyultak a legjobbnak a bokszban.

Bakuban ráadásul egy rekord közelébe is kerültek, mivel Felipe Massa kerekeit 1,92 másodperc alatt cserélték le. Ezzel tizedmásodperces pontossággal beállították az eddigi legjobb eredményt, amit a Red Bull állított fel a 2013-as USA Nagydíjon, Mark Webber 1,923 másodperces kiállásával.

360 fokos videó a kerékcserét gyakorló Williams-szerelőkről

Jelenleg csupán századmásodperces pontossággal mérik a szerelőcsapatok munkáját, ezért nem lehet pontosan tudni, hogy a Red Bullnál vagy a Williamsnél szerepeltek-e jobban. Ráadásul a Ferrari a 2015-ös Japán Nagydíjon állítólag 1,85 másodperces kerékcserére is képes volt, bár a hivatalos mérés szerint ők valójában lassabbak voltak a mércét jelentő 1,92 másodperces eredménynél.

A Williamsnél viszont annyira felgyorsultak a szerelők, hogy Valtteri Bottas elmondása szerint eleinte azt hitte, hogy hibásan, túl korán gyulladt ki a zöld lámpa a kerékcsere után. Felipe Massát is meglepte, hogy milyen tempóban cserélik a kerekeit. „Még időt is vesztettem miatta” – ismerte el. „Aztán Bahreinben és Kínában már fel voltam készülve rá, mert a csapat jó munkát végez.”

A Mercedes motort használó istálló azt is bejelentette a Twitteren, hogy az adatrögzítőjük szerint Valtteri Bottas szombaton 378 km/órás csúcssebességet (234,9 mérföld/óra) ért el Bakuban, ami – egyelőre nem hivatalosan – új sebességrekord az F1-ben.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!