Vágólapra másolva!
Az F1 ügyvezetője szerint tiszta lelkiismerettel rendezhetnek versenyt Azerbajdzsánban, ahol az Emberi Jogok Európai Bírósága és az Amnesty International szerint is jogsértések történnek.

A hétvégén Azerbajdzsánban zajló Európa Nagydíj előtt felszólították Bernie Ecclestone-t az emberi jogok védelmére, de az F1 85 esztendős ügyvezetője úgy véli, hogy „abszolút, 100%-ban” tiszta lelkiismerettel versenyezhetnek Bakuban, noha az Emberi Jogok Európai Bírósága és az Amnesty International szerint is visszaélések történnek az emberi jogok tiszteletben tartása terén.

„Majd akkor (foglalkozok ezzel), ha el tudják magyarázni, hogy mik az emberi jogok, és hogyan, miért és mikor lehet érvényesíteni őket. Tudja itt valaki, hogy mik az emberi jogok?” – idézte Ecclestone-t a Motorsport.com.

Ecclestone megint vitatható nyilatkozatokat tett Forrás: AFP/2016 Getty Images/Dan Istitene

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának honlapján elérhető az Emberi Jogok Európai Egyezményének nem hivatalos fordítása, ebben részletesen definiálják, hogy Európában – ahova Baku is tartozni kíván – milyen jogok illetnek meg minden embert. A szóban forgó bíróság nemrég elmarasztalta Azerbajdzsánt, mert a hatóságok nem biztosítottak elégséges egészségügyi ellátást ismert emberi jogi aktivistáknak, és arról is érkeztek hírek, hogy kormánykritikus újságírókat is bebörtönöztek.

– vélte Ecclestone, aki elmondta, a csapatoktól nem találkozott panaszokkal, és úgy gondolja, hogy „hozzám hasonlóan talán ők is szeretnék tudni, hogy mik az emberi jogok. Rengeteg ember éhezik a világban, erre (a jogvédők) találnak valamit, ami miatt panaszkodhatnak.”

Baku valóban impozáns helyszín Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Resul Rehimov

Ecclestone hozzátette: „Nyilvánvalóan figyelünk, de valójában nem sokat tehetünk akkor sem, ha az embereknek valódi panaszaik vannak. Persze, van sajtószabadság, meg ilyenek, de szerintem a legtöbb országban bajba kerül az ember, ha a kormány vagy politikusok ellen van” – osztotta meg nézeteit a demokráciát híresen elutasító, és korábban Vlagyimir Putyint, valamint Donald Trumpot éltető üzletember.

Az F1 ügyvezetője azt is elmondta, hogy szerinte jól sikerült az óvárosi szakasz és a kortárs Baku ötvözetéből létrejött pálya, amelynek felvázolásakor „azt mondták nekem, hogy megőrültem.” Úgy véli, „tökös” versenyzőkre lesz szükség a futamon, és nagyon elégedett a helyszínnel. „Most jöttünk el a világ legjobb helyéről, Észak-Amerikából, ami ehhez képest egy pöcegödör, nem igaz?”

Alonso a sport értékeit képviseli

Az FIA csütörtöki sajtótájékoztatóján Fernando Alonsónak, a bakui Európa Nagydíj nagykövetének is feltették a kérdést az emberi jogokkal kapcsolatban. „Mi teljesen az FIA-ra hagyatkozunk a versenyek helyszíneivel kapcsolatban, és én ennél soha nem is gondolkodom tovább” – jelentette ki. „Teljes mértékig megbízom a szövetségben, és az általuk meghozott döntésekben. Ha itt versenyzünk, akkor ők mindent megfelelőnek találtak. Mi a sportot és annak értékeit népszerűsítjük világszerte.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!