Vágólapra másolva!
Az F1 ügyvezetőjének régi harcostársa, Luca di Montezemolo szerint ő maga alkalmas lenne arra, hogy felvirágoztassa a világbajnokságot, de inkább Róma olimpiai pályázatára koncentrál.

Noha Bernie Ecclestone a múlt héten az F1 történetének egyik legnagyobb szponzori szerződését hozta össze, továbbra is téma az utódlásának kérdése. Ecclestone az idén 86 éves lesz, ezért előbb-utóbb elkerülhetetlen, hogy valaki más vagy mások vegyék át a feladatait. Luca di Montezemolo, a Ferrari volt elnöke a CNN-nek azt mondta, Ecclestone „pótolhatatlan” lesz, és új irányítási struktúrát kell kialakítani az F1 számára.

„Három különböző, de egyértelmű vezetőre van szükség” – jelentette ki. „Az egyik az FIA, ami a szabályalkotás és a politikai befolyás terén illetékes, mint egy futballszövetség. Majd következnek a csapatok, mint résztvevők, és a sport kereskedelmi jogainak birtokosa, ami növeli az ügyfelek számát. Nagy hiba, ha átfedések alakulnak ki.”

Montezemolo nem tér vissza az F1-be, de véleménye van róla Forrás: AFP/Tiziana Fabi

Montezemolo szerint minden csoport élére olyan embert kell állítani, aki ismeri az F1-et, de tisztában van a piac igényeivel, és tudja, hogy mit vár el a sporttól a közönség. A Ferrari volt elnöke saját bevallása szerint még mindig nagyon csalódott, hogy le kellett mondania, de továbbra is rajta tartja a szemét a sporton. Úgy véli, a közösségi médiában több aktivitásra van szükség, és külön marketing tervet írna az USA meghódítására, miközben a hagyományos piacokat is megtartaná.

„Az F1-nek extrém sportnak kell maradnia” – közölte. „A mai autók túl lassúak. Teljesen elkeseredtem, amikor meghallottam, hogy a motorok nem úgy muzsikáltak, ahogy régen. Nem azért, mert nosztalgikus vagyok, hanem azért, mert minden sportnak megvannak az összetevői” – szögezte le.

Montezemolo több korszakot is megélt a Ferrari élén, Michael Schumacher (balra) idejében volt a legsikeresebb Forrás: AFP/Vincenzo Pinto

„Az F1 extrém technológia, és extrém teljesítmény. A biztonság a legfontosabb, de szükség van motorzajra, kapcsolatra a közönség és a versenyzők között, és még sok másra.”

Amikor arról kérdezték, hogy kész lenne-e az F1-et sikerre vezetni, azt felelte: „Én lennék erre a világon a legalkalmasabb, de talán eljött valaki más ideje.”

Montezemolo inkább Róma olimpiai pályázatának élére állt, így a 2024-es játékok kapcsán Budapest közvetlen versenytársa. „Ez egy újfajta kihívás” – ismerte el. „Los Angeles, Párizs és Budapest is az ellenfelünk, de Róma az Róma. Rengeteg erősségünk van, de támaszkodhatunk Róma és Olaszország varázsára is. Szeretnénk a legjobb sportfesztivált rendezni a kultúra, Róma történelme, és nem utolsó sorban az innováció bemutatásával.”

„Róma Olaszország fővárosa, de máshol is találkozom emberekkel, akik nagyon lelkesek azért, mert végre van egy céljuk, egy kihívás, amit a szervezés lelkesedése és képessége hajt. A vendéglátás művészete a vérünkben van.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!