Vágólapra másolva!
A Caterham csapat csődje óta nem talált gazdára az angliai Leafieldben található egykori bázis, amely egy urbexes fotós képei szerint bármikor ismét készen állna a működésre.

Szomorúan alakult a 2014-es szezon az F1-ben, mivel Jules Bianchi súlyos balesete után két csapat, a Manor néven újjáalakult Marussia és a Caterham is csődbe ment. Utóbbi egy korszerű épületet használt az angliai Leafieldben, ami korábban az Arrows otthona is volt. Egy urbexes fotós, Ben Garratt képei szerint a bázis azóta elhagyatottan áll, de továbbra is jó állapotban van, így nem elképzelhetetlen, hogy a jövőben ismét gazdára talál.

– írta Garratt a Derelictplaces.co.uk-en. „Nem túl öreg, az egyik legtisztább, ahol eddig jártam, és nagyon furcsa szagokat áraszt. Az elektromos hálózat még mindig be van kötve, működik is, de ez egy kétélű penge, mert így nem lehetett átjutni olyan ajtókon, amelyek csak kártyával nyithatók” – számolt be a fotós, aki bejutott az egykori szimulátorterembe is, de ott pont nem működött a villany.

Caterham F1 Headquarters

A bútorok és egyéb ingóságok természetesen nagyrészt nincsenek már a helyükön, de az épület látszólag remek állapotban van. Néhány elhagyott részlet, például feliratok vagy dekorációs elemek emlékeztetnek még a korábbi tulajdonosra, és Garratt talált pár dossziét is, amelyben rajongóknak szóló válaszlevelek és autogramkártyák voltak lefűzve. Valószínűleg már nem volt idő postára adni ezeket.

Egyelőre nem tisztázott, hogy mi lesz a hely sorsa, de Leafieldben arról pletykálnak, hogy egy komoly vállalat érdeklődik a gyár iránt.

„Beszéltünk egy helyivel, aki a saját kezébe vette a tavacskákban élő halak etetését, és azt mondta, az a hír járja, hogy a Ferrari szimatol a környéken, mert itt lehetne a brit bázisuk az olaszországi főhadiszállás mellett. Jól látjátok, minden rendelkezésre áll ahhoz, hogy azonnal újrainduljon a munka” – írta a helyet bejáró Garrett.

Tour of Caterham's Leafield factory

A fénykorában élettel teli épületről anno a Caterham is készített egy fotógalériát. A 350 fős csapat 2012 augusztusában költözött a 38 hektáros területen fekvő ingatlanba, amely egészen 2014 végéig szolgálta az istállót.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!