Vágólapra másolva!
Mindkét autón lágy abroncsok voltak, de a mexikói úgy érzi, ő jobban vigyázott rájuk. Minden stratégiai döntésük bevált.

A nehéz kezdet után egyre jobban alakul Sergio Pérez 2016-os idénye: az első három futamon pontot sem szerzett, majd kétszer sikerült a legjobb tíz között végeznie, Monacóban pedig a dobogóra is felállhatott Lewis Hamilton és Daniel Ricciardo mellé. A 7. helyről induló mexikói elismerte, hogy a Force India tempója önmagában nem lett volna elég a 3. helyhez, de a nehéz körülmények között tökéletes stratégiával versenyeztek.

„Nagyon különleges, hogy Monacóban dobogóra állhattam, szerintem ez volt életem egyik legjobb versenye" – lelkendezett Pérez. „Nagyon nehéz verseny volt, keményen kellett koncentrálnunk, hogy ne hibázzunk. A stratégia volt a legfontosabb összetevője a dobogómnak. Először arról kellett döntenünk, hogy mikor váltunk intermediate gumikra, és a lehető legkésőbbre tartogattuk a kerékcserét. A csapat rám bízta, mikor állok ki, és jól döntöttem, mert átugrottam néhány autót, köztük a csapattársamat (Nico Hülkenberget) is."

„A másik kulcspillanat az volt, amikor megkaptam a száraz pályára való gumikat. Korán álltam ki a bokszba, egy körrel (Nico) Rosberg és (Sebastian) Vettel előtt, és sikerült eléjük kerülnöm" – magyarázta a mexikói, akit a verseny utolsó harmadában Vettel közelről követett, de nem tudta komolyan támadni. Mindketten a lágy gumikon köröztek, de a Pérez jobban vigyázott rájuk.

Pérez az idén először állt dobogóra Forrás: AFP/Andrej Isakovic

„A lágy keverék nagyon jól működött, de tudtam, hogy kímélnem kell a gumikat. Ez nem volt könnyű, mert a verseny nagy részében Vettel komoly nyomást gyakorolt rám" – mondta a Force India versenyzője, aki a csapatfőnöknek, Vijay Mallyának ajánlotta a győzelmet. „Seb nagyon gyors volt, sokkal gyorsabb, mint mi, de én vigyáztam az abroncsaimra, és amikor kellett, el tudtam húzni előle a jobb állapotban lévő gumikon."

Hülkenberg bosszankodik

A 6. helyen célba érő Hülkenberg az első bokszkiállás előtt még Pérez előtt állt, ezért nem meglepő, hogy csalódottan nyilatkozott a verseny után. "Elkeserítő versenyem volt, holott újra pontokat szereztem. Úgy érzem, rosszul időzítettük az első bokszkiállásunkat, mert pozíciót vesztettem a pályán és forgalomba kerültem" – kesergett. „Ez tönkretette a versenyem, a délután hátralevő részére beragadtam. Ez bosszantó, mert ma megvolt a tempóm a dobogóhoz."

Hülkenberg az utolsó körig a 7. helyen haladt Nico Rosberg mögött, de a verseny legvégén sikerült megelőznie a Mercedest. „Mindkettőnknek elhasználódtak már a gumijai, és pont elkezdett szemerkélni az eső, így nehéz volt pályán tartani az autót. Jobban gyorsítottam ki a kanyarból, és szerintem csupán egy autóhosszal előztem meg."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!