Vágólapra másolva!
Alonso szerint a csatornafedeles incidens is azt bizonyítja, hogy jobban kell védeni a pilóták fejét. A McLaren jobb tempót várt a monacói szabadedzéseken, de továbbra is bizakodnak.

Ijesztő pillanatot élt át Jenson Button a Monacói Nagydíj első szabadedzésének végén, amikor a McLarenjének csapódott egy csatornafedél, amelyet Nico Rosberg autója rántott fel néhány másodperccel korábban. A csatornafedél szerencsére nem repült túl magasra, így csak az autó elejét találta el, megrongálva a McLaren első szárnyát, fékdobját, felfüggesztését és padlólemezét. Button rámutatott, hogy ennél nagyobb baj is történhetett volna.

„Óriási szerencsém volt, hogy a csatornafedél közel maradt a földhöz,

– mondta. „Rendkívül veszélyes helyzet volt. Monacóban általában jó munkát végeznek ilyen téren, a lehető legbiztonságosabbá teszik a pályát, de ma elmozdult egy csatornafedél, és ennek nem szabadott volna megtörténnie. Így is épp elég veszély leselkedik ránk, egy levegőbe emelkedő csatornafedél pedig feleslegesen növeli a kockázatot. A szerencsén múlt, hogy csak az autóm sérült meg."

Az incidenst Button csapattársa, Fernando Alonso is elfogadhatatlannak tartotta, bár szerinte soha nem lehet teljesen felkészülni a hasonló esetekre. „Ez azért történhetett meg, mert az FIA nem vizsgálta át elég alaposan a pályát a szabadedzés előtt – mindent részletesen ellenőrizniük kellene, hogy megbizonyosodjanak róla, biztonságos kihajtani a pályára" – nyilatkozta. „Ugyanakkor azt is be kell látnunk, hogy az autósportban előfordul az ilyesmi – néha egy csatornafedél repül fel, máskor egy madár, de egy másik autóról leszakadó alkatrész is eltalálhat minket."

Button délután gyorsabb volt Alonsónál Forrás: AFP

A kétszeres világbajnok szerint ez is bizonyítja, hogy

a pilóták sisakját jobban kell védeni.

„Ez az incidens egy újabb okot ad arra, hogy visszatérjünk a zárt pilótafülkék kérdésére" – mondta. „Arra kellene törekednünk, hogy a lehető legkisebbre csökkentsük a kockázatot."

Többet vártak

A McLaren nagy reményekkel érkezett Monacóba, a versenyigazgató Eric Boullier arról beszélt, hogy a Ferrarinál is gyorsabbak lesznek az utcai pályán. Ehhez képest a délutáni edzést a 10. és 12. helyen zárták, bár a gyorsabb Button valóban csak néhány tizeddel maradt el a rossz napot záró Ferrariktól. „A délelőtti edzés nagyon kemény volt, nem volt tapadásunk, de délutánra javult a helyzet" – mondta a brit. „Még sokat kell dolgoznunk az autónkon, hogy olyan eredményekre legyünk képesek, amelyekkel elégedettek lennénk. Az élcsapatokhoz képest továbbra is nagy a lemaradásunk, de az időmérőn igyekszünk majd a maximumot nyújtani – én bízom benne, hogy versenyképesebbek leszünk."

Alonso elismerte, a hétvége előtt

arra számítottak, hogy jobb tempóra lesznek képesek.

„A pálya vonalvezetése fekszik nekünk, ezért azt vártuk, hogy kicsit versenyképesebbek leszünk. De nyugodtnak kell maradnunk. Még csak csütörtök van, szombatig sokat javíthatunk az autónkon."

„A balansszal nem voltam ma elégedett, eléggé alulkormányzott volt az autóm, ezért biztos vagyok benne, hogy több van a csomagunkban" – tette hozzá. „Szombaton kiderülnek a valós erőviszonyok. Bízom benne, hogy a fontos pillanatokban sikerül majd jól szerepelnünk."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!