Vágólapra másolva!
Nem büntetik meg a versenyzőket, ha eldobálják a letépett sisakfóliákat a pályán, de arra kérték őket, hogy minél kevesebbet használjanak el.

Monacóban tetőzött az időmérős fiaskó árnyékában maradt, de nem kevésbé kínos ügy, amelynek részeként bizonyos csapatok panasza után az FIA be akarta tartatni a szabályt, amely szerint a pilóták nem dobhatják el a pályán az elkoszolódott sisakfóliáikat.

Tavaly Fernando Alonso autójának hűtőnyílásait kétszer is eltömítették a pályán hagyott fóliák, ezért Charlie Whiting, az FIA versenyigazgatója megpróbált véget vetni ennek. Először arra akarta rávenni a versenyzőket, hogy a pilótafülkében tárolják az összegyűlt szemetet, de nem tudják hova tenni az egyébként tűzveszélyes fóliákat.

Massa is dobálhatja a fóliákat a graffitiművész által készített speciális sisakjáról Forrás: Williams F1

Whiting ezután úgy döntött, futamonként maximum két fólia eldobását engedélyezi. A pilóták ennél sokkal többet szoktak használni, ezért patthelyzet alakult ki, amit Danyiil Kvjat „óvodásnak” nevezett a versenyzői eligazítás után, és figyelmeztetett arra, hogy nagyon veszélyes a látást súlyosan rontó, koszos sisakrostéllyal versenyezni. A pilóták végül meggyőzték a rutinos versenyigazgatót, hogy lépjen túl ezen a kérdésen.

„A versenyzőkkel való egyeztetések után úgy döntöttem, hogy veszélyesebb számukra, ha megpróbálják a pilótafülkében tartani a letépett fóliákat, mintha azok a pályán lennének. A legjobb, ha a józanész szerint járunk el, és megkérjük a versenyzőket, hogy a fóliák felhasználását az abszolút minimumra csökkentsék, figyelembe véve, hogy ez számos tényezőtől függ. Ennek következtében

Az FIA egy másik, szintén kardinális ügyben is visszavonulót fújt a hétvégén, ugyanis lazítottak a sisakfestések megváltoztatását akadályozó szabályozáson. A 2015-ös szezon kezdete óta az első és az utolsó verseny között érdemben tilos változtatni a versenyzők sisakjainak színösszeállításain, de miután több pilóta is kisebb-nagyobb módosításokkal érkezett a Monacói Nagydíj tiszteletére, a szövetség évi egy módosítást engedélyezett.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!