Vágólapra másolva!
Jövőre javulhat az F1-es futamok közvetítésének képminősége, változásokat hozhat a szélvédő bevezetése, és már az idén megjelennek a pályák fölött a drónok.

Megújulás előtt áll az F1-es futamok televíziós közvetítése, áll az F1 Broadcasting blog összefoglalójában. Ezek jegyében 2017-től a Sky Sports 4k-s, ultra HD felbontásban közvetíti majd versenyeket. Ezt a csatorna már márciusban bejelentette, a blog viszont úgy tudja, hogy a FOM jelenlegi kamerái támogatják a nagyobb felbontást, így valószínűleg az egész világ számára elérhető lesz a jobb képminőség, függően a helyi közvetítő csatornáktól, és a TV-készülékektől.

A nézői élményt jelentősen befolyásoló tényező lehet a 2017-től várhatóan bemutatkozó F1-es fejvédő is.

Egyelőre nem dőlt el, hogy a glória vagy a szélvédő valósul meg, de mindkettő alaposan korlátozhatja az F1-es pilóták feje fölé szerelt, úgy nevezett T-kamera látóterét.

Új fedélzeti kamerák jöhetnek az F1-es autókra, ha bevezetik a fejvédőt Forrás: DPPI media/Frederic Le Floc H

A blog szerint a szélvédő lehetőséget biztosítana, hogy a merevítő „gyűrűre” is kamerát szereljenek, ami akár foroghatna is, így új látószögek jelenhetnek meg, és minden korábbinál közelebbről is lehet majd felvételeket készteni a pilóták sisakjairól. Nem kell viszont mindenre a jövő évig vagy még tovább várni, mert Joe Saward szakblogger szerint már az

Olasz Nagydíjon bemutatkozhatnak a közvetítésben segédkező drónok.

Saward úgy tudja, az FIA a balesetveszély miatt egyelőre aggódik a repülő eszközök bevetése kapcsán, de a FOM szerint használatukkal javul majd a közvetítés minősége.

Sanghajban az operatőrök új stabilizáló rendszereket is használtak, amelyek révén gyors mozgás esetén sem rázkódik annyira a kamera. A fejlesztések kétségkívül kedvezőek, de az F1 a közvetítés terén így is lemaradásban van más szériákkal összevetve.

A Formula E-ben már 360 fokos kamerák képét is meg lehet nézni

a YouTube-on, sőt az F1-es videókkal ellentétben be is lehet illeszteni őket weboldalakba vagy más felületekre. A Formula E képviselői együttműködésbe kezdtek a Virtually Live-val, így a közeljövőben várhatóan VR-kompatibilis eszközökkel is lehet majd követni a futamokat.