A McLaren szinte vadonatúj autót visz Barcelonába

Forma-1, Orosz Nagydíj, Fernando Alonso, McLaren
2837602 05/01/2016 McLaren team driver Fernando Alonso during the 2016 Formula 1 Russian Grand Prix race. Evgeny Biyatov/Sputnik
Vágólapra másolva!
Jelentős fejlesztésekekel érkeznek a Spanyol Nagydíjra, bár a Honda egy darabig még nem teszi izmosabbá a motorját. Alonso szerint a csapatot már nem sok választja el a dobogótól.

A McLarent bizakodóvá tette az Orosz Nagydíjon elért eredménye, s nem csupán amiatt, hogy – részben mások balszerencséjéből profitálva – mindkét autójuk pontszerző helyen ért célba. A 6. helyen végző Fernando Alonso szerint az utóbbi időben minden fejlesztésük telitalálatnak bizonyult.

"Elégedettek vagyunk a jelenlegi folyamatokkal" - nyilatkozta a spanyol Cadena Cope rádiónak. "Lassan kezdtük az évet, de fokozatosan, versenyről versenyre javulunk, és komoly céljaink vannak."

Alonso 6. lett Szocsiban Forrás: RIA Novosti/Evgeny Biyatov

"Mindegyik bevetett fejlesztésünk hozta az elvárt teljesítményt" - állapította meg.

"A közeljövőben semmilyen nagyobb változtatás nincs kilátásban a motoron, de folyamatosan közeledünk ahhoz a célhoz, hogy a miénk legyen a legjobb kasztni."

Alonso azt mondta, a Spanyol Nagydíjon így "alapvetően teljesen új autónk lesz." A McLaren versenyigazgatója, Eric Boullier az Orosz GP után szintén megerősítette, hogy Barcelonában "jelentős frissítés" érkezik az MP4-31-hez.

Miért ne érhetnének oda a dobogóra?

A kétszeres világbajnok bizakodva tekint előre – Szocsiban például az is optimistává tette, hogy a leggyorsabb körök listáján előkelő helyen zártak a McLarenek. Ugyanakkor elismerte: 6. helyezéséhez a futamon szükség volt többek között a rajtbalesetre, amelyben az egyik Ferrari és az egyik Force India kiesett, a két Red Bull, az egyik Force India és Toro Rosso pedig megsérült.

"Szerencsések voltunk Oroszországban. A pálya kedvezett nekünk, és más autók balesetéből is profitáltunk a nem szokványosan zajló versenyen" - mondta Alonso. "Ha viszont tovább fejlesztünk, és kicsit több erő lesz a motorban, miért ne végezhetnénk a 2. vagy 3. helyen egy olyan futamon, mint az orosz, ahol relatíve könnyedén lettünk 6.-ak?"

Bizakodva tekintenek előre Forrás: McLaren

"Amíg azonban nem nő a motor ereje, arra kell összpontosítanunk, hogy a kanyarokban legyünk gyorsak. Barcelona és Monaco a következő két állomás, ezeken a helyszíneken a kasztni számít igazán, a motor kevésbé fontos, szóval jó esélyeink lehetnek."

Csapattársa, Jenson Button csak Monaco esetében osztotta a véleményét,

szerinte Barcelonában nehezebb dolga lehet a McLarennek.

A négy F1-es motorgyártó közül a Honda az egyetlen, amelyik még egyetlen fejlesztési zsetont sem használt el az idény kezdete óta, s egyelőre nincs információ arról, hogy ezen mikor változtatnak először. Oroszországban egyébként bebizonyosodott, hogy a V6-osuk egyik gyenge pontja a fogyasztás.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!