Vágólapra másolva!
Ma 22 éve szenvedett halálos balesetet a Forma-1 történetének egyik legnagyobb versenyzője Imolában. Barátja, Gerhard Berger, aki a Nagy Futam miatt érkezett Budapestre, azt mondja, már nincsenek rossz érzései, ha rá gondol.

1994. május 1-jén, napra pontosan 22 évvel ezelőtt vesztette életét a háromszoros Forma-1-es világbajnok Ayrton Senna az imolai balesetben, máig tisztázatlan körülmények között. Egyik legjobb barátja – három éven keresztül, 1990-től 1992-ig egyben csapattársa a McLarennél –,

a tízszeres nagydíjgyőztes Gerhard Berger az évforduló napján éppen Budapestre látogatott

a belvárosi Nagy Futam alkalmából, hogy egy 1972-ből származó BRM P180-ast vezessen.

Senna napra pontosan 22 éve halt meg Imolában Forrás: AFP/Gautreau/Pavani

Az 56 éves osztrák azt mondja, már nincsenek rossz érzései, ha Sennára, vagy az egy nappal korábban halálos balesetet szenvedő Roland Ratzenbergerre gondol. „Ami azon a hétvégén történt, tragikus volt, de én próbálok a szép dolgokra emlékezni inkább Ratzenbergerrel és Sennával kapcsolatban is" – mondta az Origo GPhírek kérdésére a Várkert Bazárnál.

„Szuper idők voltak azok a régiek, Ayrtonban nagyon égett a versenyszellem. Boldog vagyok, hogy annyi mindent átélhettünk együtt, és közel állhattam hozzá. A barátom is volt. Az évek elszaladnak, az egyetlen rossz érzésem az évforduló kapcsán az, hogy még egy évvel öregebb lettem!"

Berger szerint Senna, aki a baleset idején 34 éves volt, s akit Ratzenberger halála nagyon megviselt, nem maradt volna túl sokáig az F1-ben. „Akkora szellemi kapacitása volt, annyi minden foglalkoztatta, hogy most valószínűleg politikus lenne, vagy egy nagy vállalkozást irányítana" – vélte az osztrák.

Schumacher balesete a végzet műve volt

Sennától a Forma-1 zászlóvivőjének szerepét az akkor még csupán 25 esztendős Michael Schumacher vette át, aki abban az évben meg is szerezte első világbajnoki címét, a későbbiekben további hatot gyűjtve hozzá. Ő a silverstone-i lábtörésétől eltekintve sértetlenül átvészelte hosszú, 306 nagydíjat felölelő pályafutását, de aztán 2013 decemberében, látszólag ártalmatlan körülmények között súlyos fejsérüléssel járó síbalesetet szenvedett a Francia Alpokban. Azóta is az otthonában ápolják, az állapotáról nem adnak ki hivatalos információt.

Gerhard Berger a Nagy Futam miatt érkezett Budapestre - katt a galériához! Forrás: Farkas Péter - Origo

Berger eleinte nem volt jóban vele, de a viszonyuk később sokat javult, és elismeri, hogy „nagyon szomorú", ha egykori vetélytársára gondol.

– mondta.

„Hétszeres világbajnok lett, a pályán sok kockázatot vállalt, átvészelt rengeteg veszélyes helyzetet, túlélt baleseteket. Ha keményen odateszi magát a sípályán, persze bármi benne lehetett volna a pakliban, de éppen csak lazán síelgetett a családjával, amikor elesett, és pont beverte egy kőbe a fejét. Ez szimplán balszerencse.

Amikor 1996-tól Schumacher a Ferrarihoz szerződött, Berger a maranellói istállót elhagyva helyet cserélt vele, és átigazolt a Benettonhoz. Bár nem kényszerítették volna rá a másodhegedűs szerepét a német ász mellett, azt mondja, azért nem akart a csapattársa lenni, mert „nem akartam elkövetni ugyanazt a hibát, mint Sennával!"

„Sok emlékem van róla, hosszú ideig versenyeztünk együtt" – mesélte Schumacherről. „Rendkívül kemény ellenfél volt, nagyon erős, nagyon okos. Gokartokon nőtt fel, mindent tudott a versenyzésről. Ő minden idők legsikeresebbje, tragédia, amit történt vele. Borzasztóan elszomorít, ha eszembe jut. Már semmit nem tehetünk, hogy megváltoztassuk a múltat, de vele kapcsolatban is igyekszem a szép emlékekre gondolni, azokra, amikor nagyokat harcoltunk a pályán. Remek srác."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!