Vágólapra másolva!
A Ferrari egyik versenyzőjét elektromos hiba vonta ki a forgalomból az Orosz Nagydíj péntek délutáni szabadedzésén, a másik pedig nem igazán barátkozott össze a gumikkal.

A Ferrari nem zárt olyan erős nyitónapot Szocsiban, mint két héttel ezelőtt Kínában: Sebastian Vettel 7 tizeddel lassabb volt az élen végző Lewis Hamiltonnál, és az autója még le is robbant, míg Kimi Räikkönen úgy érezte, semmi nem jön össze neki a pályán.

Vettel az Orosz Nagydíj délutáni szabadedzésén 2. lett, de tetemes hátrányt szedett össze Hamiltonhoz képest, aki pedig félbehagyott egy még gyorsabbnak ígérkező kört. A német versenyző az időmérő-szimuláció végén járt, amikor

Ferrarijának áramellátása megszűnt,

ráadásul pont a bokszbejáratnál. Így csak a célegyenesig tudott elgurulni, ahonnan hiába tolták be az autót a garázsba, nem tudták megjavítani, mielőtt az edzés véget ért.

Vettel autója délután lerobbant, ezért csak 10 kört tudott megtenni vele Forrás: AFP//Alexander Nemenov

„Elektromos problémánk volt” – erősítette meg Vettel. „Még nem tudjuk, pontosan mi történt, de vizsgáljuk. Biztosan meg tudjuk javítani, csak előbb meg kell értenünk, mi volt a gond.”

A Ferrari új motort vitt Szocsiba, amelyre elköltött három fejlesztési zsetont is, így Vettel már a harmadik, míg Räikkönen a második egységénél jár a szezon eleje óta. Vettel a pénteki meghibásodás miatt teljesen kimaradt a délutáni hosszú etapokból. „Egy kicsit kár érte, mert hiányoznak a körök,

– ismerte el. „De Kimi szerintem megcsinálta a háziját a csapat kedvéért, úgyhogy nincs veszve minden.”

Vettel hozzátette, hogy a Ferrari a többiek tapasztalataiból is tanulhat, és nagyjából azért sejti, hol állnak. A hétvégi esélyeit azonban egyelőre nem képes megítélni. „A balansz még nem volt olyan, mint amilyennek szerettem volna, de azt hiszem, csiszolhatunk rajta" – mondta. „A pálya állapota is egyre jobb lesz. Délelőtt nagyon csúszott, az első két körömben meg is forogtam. Délután viszont egyszer sem, ez komoly javulás!"

A 4. helyen végző Räikkönennek nem akadt gondja az autójával, viszont a szuperlágy gumikon csak fél másodpercet tudott javítani az előző időeredményén, miután az első két köre nem ment simán. „Ez elég nehéz nap volt, semmi nem akart úgy alakulni, mint szerettem volna" – magyarázta.

„Ettől eltekintve többé-kevésbé minden rendben volt. A motorunk új, de érzésre nehéz megkülönböztetni a régitől. A pálya is más, a körülmények is mások. Mindenesetre jól működik, nyilván nem használnánk új alkatrészeket, ha nem tartanánk hasznosnak."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!