Vágólapra másolva!
Hamilton azt mondja, ezért hagyta el a pályát ennyire sokszor Szocsiban. A Mercedes versenyzői elégedettek az autóval, de Hamiltont aggasztja a Ferrari tempója.

Lewis Hamilton esett-kelt, de így is a tabella élén zárta a pénteki napot Szocsiban. A Mercedes versenyzője nagyjából féltucatszor hagyta el a pályát, kétszer meg is pördült a célegyenest követő kemény féktávon.

"Őrült módjára nyomtam a gázt, ezért csúsztam ki ennyiszer. Mindent beleadtam, hogy felmérjem a tapadás határát, és a maximumot hozzam ki az autóból" - magyarázta. "Ezek a gumik viszont nem tapadnak, ezért össze-vissza csúszkáltam."

"Az aszfalt nem túl érdes, és ezekkel a gumikkal olyan vezetni rajta, mintha jégen mennénk. Meghökkentő. Remélem, hogy melegebb lesz, lerakódik némi gumi, és akkor javulni fog a helyzet."

Hamilton volt a leggyorsabb pénteken. Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez! Forrás: AFP/Yuri Kadobnov

Mindazonáltal nem Hamilton volt az egyetlen, aki hibázott, sok versenyzőnek meggyűlt a baja a gyenge tapadással. "Mivel még viszonylag új az aszfalt, nagyon sima a felülete, ezért nehéz felmelegíteni a gumikat, különösen a maihoz hasonló hűvösebb időben" - magyarázta a Mercedes mérnöke, Paddy Lowe ennek okait.

Rosberg csúcsteljesítményét még homály fedi

Hamilton délután 1:37.583-os idővel végzett az élen, Nico Rosberg viszont nem tudta túlszárnyalni a délelőtt felállított 1:38.127-ot, mert az összes szuperlágy gumis sprintjében belefutott egy lassabb vetélytársába. Így csak 3. lett.

"Az autót jónak éreztem egy körön délelőtt, ahogy délután is a hosszú etapokon. Ez nagyon bíztató" - mondta. "Itt nehéz összehozni egy tökéletes kört, mert a gumik csak szűk tartományban működnek tökéletesen, és sok helyen könnyű hibázni. A délutáni tréningen én nem tudtam egy igazán gyors kört futni a szuperlágy abroncsokon."

Hamilton szintén elégedetten értékelte a Mercedes teljesítményét, azonban a szeme sarkából figyelte a Ferrarit is, és nem nyugodt miattuk. "Egész jónak tűnik a tempónk, szóval örülök" - nyilatkozta. "A második edzés jobb volt az elsőnél, de Nico nem tudott rendes kört összerakni, ezért nem tudom, hogy ő hol tart."

A Mercedes ellőtt két motorfejlesztési zsetont a hétvége előtt. Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez! Forrás: RIA Novosti/Alexey Filippov

"Teljesítettük a programunkat, leszámítva egy piciny részt, mert az egyik szett gumim kockásra fékeztem az egyik etap végén. De semmi vész."

"Keményen kell dolgoznunk, hogy a Ferrarik előtt maradjunk, mert úgy látszik, még egy lépéssel közelebb férkőztek hozzánk."

Pénteken kiderült, hogy a Mercedes az Orosz Nagydíj előtt elköltött két motorfejlesztési zsetont is a javulás érdekében.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!