Vágólapra másolva!
A többi változtatással együtt hivatalosan is elfogadták, 2017-től ismét nagyobb szabadságot kapnak a motorfejlesztő részlegek.

A korábbi híreknek megfelelően a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) bejelentette, hogy a következő szezontól eltörlik a 2014 óta érvényben lévő fejlesztési zsetonrendszert a Forma-1-ben. Ezt a többi, motorokat érintő változással együtt jelentették be hivatalosan, miután a Motorsport Világtanács elfogadta őket.

Az F1-es motorgyártók így a jövő évtől ismét nagyobb szabadsággal fejleszthetnek, és megkötések nélkül bevethetik újításaikat a nagydíjakon. A motorfejlesztő részlegekre a 2000-es évek közepén köszöntöttek ínséges idők, amikor a költségek visszaszorítása érdekében hozott előírások miatt egyre kevesebb módjuk nyílt a fejlesztésre. 2013-ig már csak olyan változtatásokat engedélyeztek, amelyek a megbízhatóságot szolgálták; teljesítménynövelésre nem adtak zöld utat.

A Mercedes F1-es motorja Forrás: Mercedes

A zsetonrendszer eltörlésének nem titkolt célja, hogy a Ferrari, a Renault és a Honda felzárkózási lehetőségei javuljanak a Mercedeshez, és az erőforrások közti teljesítménykülönbségek mérséklődjenek.

Idén a Mercedes még 11, a Ferrari 6, a Renault 25, a Honda 14 zsetont költhet.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!