Vágólapra másolva!
Ricciardónak ez a véleménye a versenypályán is kipróbált fejvédő megoldásról, ami amúgy nem zavarta a kilátásban. A Red Bull kiélezett csatára számít a Williamsszel.

Az Orosz Nagydíjat erősen kezdte a Williams, így a Red Bullnál fel kell kötni az alsóneműt, ha meg akarják tartani a harmadik helyet az erősorrendben. Noha Daniel Ricciardo Felipe Massát és Valtteri Bottast is megelőzve 5. lett tabellán, Kvjat pedig szintén maga mögé utasította a brazilt, az orosz szoros küzdelemre számít.

"Összességében nagyon hasznos napot zártunk. Sok értékes kört megtettünk, beiktatva rövid és hosszú etapokat is" - nyilatkozta. "Egyelőre szoros a küzdelem köztünk és a Williams között, úgy tűnik, nekik ez az egyik legideálisabb pálya idén. Jó lenne felvenni a harcot velük, s esetleg előttük végezni. Ez lesz a célunk."

A Red Bullt a délelőtti edzés elején bemutatott fejvédő konstrukció okán kísérte a legnagyobb érdeklődés, melyet Daniel Ricciardo vitt el egy körre. Az ausztrál pilóta elmondta, hogy nem tapasztalt akadályt, bár nem biztos benne, hogy pontosan a ma látott formában debütálhat a védelmi eszköz.

"Különös érzés volt kipróbálni. Nem fújt rám a szél, és a motorhang is más volt" - számolt be élményeiről. "A kilátás egész jó volt, a periférián is tűrhető. A konstrukció összhangban volt a tükrök helyzetével, egyáltalán nem akadályozott. A pályát sem láttam lényegesen másképp."

Mindenki kíváncsi volt a Red Bull megoldására. Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez! Forrás: AFP/Alexander Nemenov

"A terv az, hogy később újra kipróbáljuk kicsit más formában" - tette hozzá. "Érdekes lenne kipróbálni villanyfénynél is, hogy a tükröződés milyen."

Button szerint menőbbek lennének az autók

A kockázatok csökkentése miatt az FIA mindenképp támogatna egy fejvédő eszközt, de egyes versenyzők esztétikai okokból hajlandóak lennének lemondani róla. Fernando Alonso azonban úgy véli, a biztonságot minden egyéb szempont fölé kell helyezni, ezért támogatja a fejvédelmet - még azon az áron is, ha ettől romlana a versenyzők bátorságának megítélése.

"Szükség van rá a biztonság miatt. Nem kellenek hősök" - mondta Szocsiban. "Remélem, hogy hamarosan további alternatívákat láthatunk, mert fontos a lehető legjobb megoldást megtalálni."

Csapattársa, Button kifejezetten örülne a Red Bullon látott megoldásnak. "Nekem tetszik! Szerintem így szebb egy Forma-1-es autó. Azt hiszem, néhány év múlva a mostani időszakra visszagondolva furcsának fogjuk találni az autókat a Red Bull megoldása nélkül" - közölte. "Régebben sokat néztük az F1-es motorcsónakokat Bristolban a családommal. Sokáig ott is nyitottak voltak a fülkék, de aztán befedték őket, és így sokkal vagányabban néznek ki."

Hozzátette, hogy a Red Bull ugyan előnybe kerülne az aerodinamikára gyakorolt hatás ismereteiben, de az erőfeszítéseik miatt ezt nem bánná. Kvjat a nézőket kérdezné meg az ügyben. "Ha szerintük elveszne az autók klasszikus kinézete, akkor nem szabad bevetnünk. Ha viszont elfogadják, bevethetnénk" - mondta a szélvédőről.

Az FIA részéről korábban úgy nyilatkoztak, hogy a Ferrari által kifejlesztett glóriás megoldást preferálják, mert annak tesztelése előrébb jár.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!