Vágólapra másolva!
A kétszeres világbajnok kénytelen kihagyni a Bahreini Nagydíjat, mert a helyszínen elvégzett orvosi ellenőrzésen a leleteit nem tartották megfelelőnek. A McLaren a belga Stoffel Vandoorne-t ülteti be a helyére.

Saját lábán hagyta el másfél héttel ezelőtt hatalmas melbourne-i balesete helyszínét Fernando Alonso, és másnap csupán egy apró kötést viselt a térdén, de a Bahreini Nagydíj előtt elvégzett orvosi vizsgálatok után a doktorok úgy döntöttek,

nem engedik versenyezni a kétszeres világbajnokot.

A vizsgálat több, mint másfél óráig tartott, az FIA közleménye szerint két mellkasi CT felvételt hasonlítottak össze, ezek alapján, elővigyázatosságból határoztak úgy, hogy a Kínai Nagydíj előtt újabb vizsgálatokat végeznek el, és akkor ismét döntést hoznak, hogy a spanyol pilóta autóba ülhet-e.

Alonso átvészelte a nagy balesetet, de nem engedik versenyezni Forrás: AFP/Paul Crock

Alonso az Ausztrál Nagydíjon ütközött nagy sebességgel Esteban Gutiérrez autójának, majd keresztben a kavicságyba csúszott, autója pedig átfordult a tengelye körül, és a falnak csapódott. A mérések szerint 46 G-s erőhatás is érte Alonsót a baleset során, és egyelőre ismeretlen okból megrepedt az ülése is.

az ausztráliai baleset után. Egy ilyen ütközést követően nyilvánvalóan nehéz napjaim voltak, de az utolsó pillanatig versenyezni akartam, és segíteni a csapatomat, amelynek tagjai hihetetlen munkát végeztek a héten.

és most mindent megteszek, hogy segítsem csapattársamat, Stoffel Vandoorsne-t, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a hétvégéből. Köszönet mindenkinek!” – írta Alonso az Instagramon.

Alonso a csütörtöki sajtótájékoztatón elismerte, hogy fájdalmai vannak, de ezt elviselhetőnek tartaná az autóban „ha az ember nem gondolkodik túl sokat.” Azt nem tudta kijelenteni, hogy a két hét múlva következő Kínai Nagydíjra teljesen felkészült lesz-e.

A Sky Sports kérdésére elárulta, hogy Melbourne-ben átment az orvosi ellenőrzésen, de miután hazatért, erősödő fájdalmat érzett. A további vizsgálatok során

hajszálrepedést találtak az egyik bordáján a bal oldalon,

és „fennáll annak a veszélye, hogy ez érintheti a tüdőt is.”

„Légmell alakult ki a tüdőmnél, ezért az orvosok útmutatását figyelembe véve otthon pihentem, hogy minden visszaálljon a normális állapotba, majd hétfőn megismételtük a CT vizsgálatot. A légmell eltűnt, de van néhány hajszálrepedés a bordáimon” – mondta a spanyol pilóta, aki rámutatott, hogy az autóban a versenyzőt érő erőhatások miatt a sérülés veszélyt jelenthet a tüdőre. „Ez nem olyan, mint egy láb- vagy kéztörés, mert a mellnél akadnak még szervek, így nem tehetünk túl sokat.”

Melbourne-ben még úgy tűnt, karcolásokkal megúszta az ijesztő balesetet Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Asanka Brendon Ratnayake

Elmondta, a kockázat nagyon alacsony, de csak teljesen felkészülten ülhet be az autóba. Nincs panasza a légzéssel kapcsolatban. A következő vizsgálat 8-9 nap múlva esedékes. Megerősítette, hogy a hétvégén Bahreinben marad.

Két év alatt ez már a második alkalom, hogy Alonso kénytelen kihagyni egy futamot. Tavaly a Barcelonában megrendezett előszezoni teszten szenvedett balesetet máig tisztázatlan körülmények között. Állítólag az eszméletét is elvesztette, ezért orvosai utasítására kihagyta az idénynyitó Ausztrál Nagydíjat.

Vandoorne régóta vár az F1-es bemutatkozásra Forrás: McLaren

Akkor a ma már a Renault-nál szereplő Kevin Magnussen ugrott be a helyére, az idén pedig ismét az istálló tesztpilótája, Stoffel Vandoorne ülhet autóba. A belga pilótát a feltörekvő generáció egyik legtehetségesebb tagjának tartják.

Az 1992-ben született fiatalember 2010-ben megnyerte az F4 Eurocupot, 2012-ben a Eurocup Formula Renault 2.0-t, tavaly pedig a GP2-t, nagy fölénnyel. Az idén a japán Super Formula bajnokságban áll rajthoz. Éppen egy tesztre készült az okajamai pályán, itt érte a hír, csütörtökön repül vissza Bahreinbe.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!