Vágólapra másolva!
Ricciardóhoz hasonlóan ő is érdeklődik az amerikai bajnokság iránt, de vannak feltételei. Csapata közben nagy kihívással szembesült a szezon második futama előtt.

Üde színfoltként érkezett az F1 mezőnyébe a Haas istálló, ami nem csupán sajátos csapatépítési modelljét vitte sikerre az első futamán, de hidat képeznek az F1 és a csapattulajdonos Gene Haas NASCAR istállója között. Az F1-es alakulat pilótája, Romain Grosjean nem is tagadta, hogy Daniel Ricciardóhoz hasonlóan ő is érdeklődik a tengerentúli sorozat iránt. „Naná!” – közölte a francia pilóta a Motorsport.com-mal. „Viszont,

Az túlságosan ijesztő számomra, igen speciális” – ismerte el a Haas pilótája. „Nyitott vagyok arra, hogy teszteljek (egy Sprint Cup autót) egy versenypályán, aztán majd kiderül, hogy megy.”

Grosjean kihozná a maximumot pályafutása jelenlegi szakaszából Forrás: DPPI media/Florent Gooden

„Ezután döntök. Egy ilyen autó teljesen más, mint egy F1-es. Egyszer ültem egyben, amikor tavaly télen ellátogattam a Haashoz Charlotte-ba. Úgy éreztem, hogy 4,5 méter tér volt még a jobb oldalamon! Miért nem rakták az ülést középre az autóban?” – tette fel a kérdést a sport hagyományait ezek szerint nem túl részletesen ismerő francia. „Amúgy igen,

A francia pilóta meglepetésre a 6. helyen ért célba a csapat F1-es történetének első futamán, ami minden előzetes várakozást felülmúlt. A Manort megalapító, és tavalyig vezető John Booth viszont a Motorsport.com-nak úgy vélte, „nagyon életképes a költségvetésük, és a bemutatkozás kapcsán megkönnyítették a saját dolgukat. Már két évvel ezelőtt szoros köteléket alakítottak ki a Ferrarival, ezért szerintem elég nyilvánvaló volt, hogy hol fognak kikötni” – mondta a brit.

A NASCAR Sprint Cup futamainak nagy részét oválpályákon rendezik, de európai stílusú versenypályákon, például Watkins Glen aszfaltján is megküzdenek a pilóták Forrás: AFP/2015 Getty Images/Jonathan Ferrey

Grosjean sikeréhez az is kellett, hogy csapattársa, Esteban Gutiérrez és Fernando Alonso balesetet szenvedjen, ezért piros zászlóval megszakítsák a futamot. A francia versenyző révén a konstruktőri pontverseny 5. helyén kezdtek, de a futam után komoly munka várt rájuk, mert a mexikói pilóta autója alaposan összetört az ütközésben. Eredeti formájában egyelőre nem is tér vissza.

„Az alkatrészek egy részét, például az alvázat visszaküldtük Európába, hogy ellenőrizzük, és megjavítsuk, mert ezt Bahreinben, a futam helyszínén nem tudjuk megoldani” – nyilatkozta Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke.

hogy felépítsünk még egy karosszériát, úgyhogy azt fogjuk használni. Ezután (a sérült) kasztnit is megjavítjuk, majd légi úton Bahreinbe küldjük, hogy tartalékban legyen.”

Gutiérrez autója látszólag nem tört nagyon össze, de így is alapos átépítés vár rá Forrás: AFP/Paul Crock

Steiner szerint éjt-nappallá téve kell majd dolgozniuk, hogy minden elkészüljön a hétvégi futamra, de megvalósíthatónak tartotta a tervet.

A baleset természetesen anyagilag is megterhelő a csapat számára, hiszen az autó egy új példányának megépítése igen drága, ráadásul a Haas egyelőre nem állapodott meg Bernie Ecclestone-nal, így még nem számíthatnak jogdíjbevételekre sem.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!