Button: A hosszú pályafutáshoz nem elég a gyorsaság

Forma-1, Jenson Button, McLaren-Honda, Ausztrál Nagydíj, Sky Sports
McLaren Honda's British driver Jenson Button speaks to the media in the paddock ahead of the Formula One Australian Grand Prix in Melbourne on March 17, 2016. / AFP / PETER PARKS / IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE
Vágólapra másolva!
A McLaren-Honda versenyzője szerint a pilótáknak manapság számos különböző készség elsajátítására szükségük van a sikerhez. Elárulta, mi tartja még mindig életben az F1-es pályafutását.

Jenson Button pályafutása az elmúlt évek során többször is veszélybe került. A 2014-es szezon óta folyamatosan téma, hogy a McLaren megtartja-e őt, de a 2009-es bajnok azóta már kétszer is megvédte állását a wokingi istállónál. Button úgy véli, ehhez nem csak a pályán nyújtott teljesítménye, hanem közkedvelt személyisége is fontos összetevő.

„Gyengeséget jelent, ha az ember nem tud másként viselkedni az autón kívül” – mondta a Sky Sports adásában Damon Hillnek. „Szerintem az autóban ülve az ember felvesz egy személyiséget, mindent belead, tényleg a maximumot nyújtja, és úgy érzem, e téren

egy versenyhétvége során” – nyilatkozta a brit pilóta, aki a mezőny egyik, ha nem a legjobb versenyzőjének tartott Fernando Alonso csapattársa.

Buttont kedvelik a szponzorok, és a rajongói felméréseken is az élmezőnyben szerepel Forrás: AFP/Peter Parks

„Amikor viszont kiszállok az autóból, másik személyiséget kell felvenni, különben a szponzorok és a partnerek nem akarnának velem dolgozni, és a pályafutásom túl rövid, bármilyen jól is teljesítek a pályán.

Bár évek óta nem ért el komolyabb eredményt, Button még mindig a szponzorok kedvence, és a pletykák szerint ez is sokat nyomott a latba, amikor a McLarennél a jövőjéről tárgyalt. Ő maga is rámutatott, hogy „a csapatoknak manapság nincs a legkönnyebb dolga a szponzorok és a partnerek felkutatása terén.

Saját elmondása szerint Button kételkedik abban, hogy a manapság az F1-be kerülő 18-19 éves újoncok hozzá hasonlóan akár 17 évig a mezőny tagjai lehetnek, mert úgy véli, megváltozott a világ, és nehezebb olyan karakterré válni, akit elfogadnak a cégek.

Button az Ausztrál Nagydíj alkalmával Forrás: NurPhoto/Bai Xue/Xinhua/Photoshot/NurPhoto/Bai Xue

„Nekem szerencsém volt, én az évek során beletanultam ebbe, nem csak azon a téren, hogy jó versenyző legyek, hanem egy teljes csomagot alkotva sikeressé válhassak a sportban.”

„Ugyanez a helyzet Fernandóval, ezért lehetünk mindketten ilyen sokáig a mezőnyben úgy, hogy a csapatok még mindig azt akarják, hogy 35-36 éves, öreg fejjel is náluk vezessünk. Fontos, hogy az ember mindig a lehető legfittebb legyen, és minden szempontból jó formát mutasson. Amíg ez így van, nincs ok visszavonulni” – nyilatkozta a brit pilóta, akinek az idén is lejár a szerződése a McLarennel.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!