Társoldalunk:

Sorsdöntő év vár Verstappenre és Sainzra

2016.03.10. 09:24

Max Verstappen és Carlos Sainz is a Red Bullnál szeretné folytatni, de a holland azt is eltűrné, ha még egy évet a faenzai istállónál kellene töltenie. Sainz tudja, hogy az útja vagy felfelé, vagy lefelé vezet - középút nincs.

Az F1 történetének legalacsonyabb átlagéletkorú újonc csapatát rakta össze tavaly a Toro Rosso Max Verstappen és Carlos Sainz részvételével. A kezdeti bírálatokra rácáfolva sikeres párossá kezdték összekovácsolni az autóversenyző-csemetéket. A rivaldafénybe a 18 esztendős holland került, s bár Sainz munkáját is sokan dicsérték, a spanyol tisztában van azzal, hogy ez önmagában nem elég.

Tudom, hogy mi a feladatom. A célom, hogy a Red Bullnál kössek ki” – szögezte le a Revista Elite című sportlapnak. „Felfogtam, hogy amikor az ember a Toro Rossóhoz kerül, általában két-három éve van” – utalt a Red Bull gyakorlatára, amellyel Sebastian Vettelt, Daniel Ricciardót és Danyiil Kvjatot is az nagy csapatukhoz vezették, ellentétben például Sebastien Buemival vagy Jean-Eric Vergne-nyel, akiknek véget is ért az F1-es pályafutásuk a Toro Rossónál.

Sainzot tavaly kevesebbet lehetett látni, de szerinte elégedettek voltak vele a csapatnálForrás: 2016 Getty Images/Mark Thompson

Sainz a növekvő nyomás ellenére továbbra is támadni fog, de odafigyel majd akkor is, ha csak célba kell juttatnia az autóját. Tavaly Verstappen a pontverseny 12. helyét szerezte meg 49 ponttal és két 4. hellyel, míg Sainz a 15. lett az összetettben, de futamon csak a 7. helyig jutott. Ennek ellenére úgy véli, nincs sok különbség közte és Verstappen között, csupána holland akcióit többet mutatták a kamerák, de szerinte a telemetria adatai alapján a csapat tisztában van az ő értékeivel is.

Verstappen mégis teljesen más hozzáállással kezeli ugyanezt a helyzetet: „Lehetséges, de nem ez a célom” – felelte a Motorsport.com kérdésére, hogy 2017-ben is a Toro Rosso versenyzője lesz-e.

Verstappen ugyanarra az ülésre hajt, mint SainzForrás: Getty Images / Red Bull Content Pool/Peter Fox

„Előre akarok lépni. Nagyszerű dolog itt lenni, nagyon élvezem, ez egy remek család, de előbb-utóbb futamokat akarok majd nyerni, és fel akarok érni a csúcsok csúcsára” – mondta a fiatalember, aki csak 2014-ben ült először formulaautó volánja mögé.

„A jövőm nagyon jól fest, a következő év is” – tette hozzá. „Csak élvezni fogom a szezont, próbálok sok tapasztalatot gyűjteni, aztán meglátjuk, jövőre mi jön össze.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!