Vágólapra másolva!
Április végéig kell véglegesíteni az F1 következő szezonjára érvényes technikai szabályokat, de a Red Bull csapatfőnöke szerint még mindig akadnak vitás kérdések. Közben a Mercedes állítólag alamizsnát adna az ellenfeleknek.

Már a korábbi határidőket is túllépte az F1-es Stratégiai Munkacsoport a 2017-es technikai szabályokkal kapcsolatos kötélhúzással, de Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke szerint még több kérdéses pont maradt. „Április végéig van időnk, hogy tisztázzuk a szabályokat” – idézte őt az Autosport. „A sport szempontjából

Mindenki azt akarja látni, hogy a versenyzők igazán megdolgoznak a pénzükért.”

Ez volt a 2017-es autó eredeti látványterve, azóta módosultak az elképzelések, de azok a részletek ebből a nézőpontból nem igazán látszanak Forrás: Giorgio Piola/Motorsport.com

Azért szeretnének változtatni a technikai szabályokon, hogy gyorsuljanak az autók, nehezebb legyen vezetni őket, és a pilóták számára nagyobb kihívást nyújtsanak, ettől remélik, hogy ismét növekedni kezd az F1 mostanában csökkenő nézettsége.

A kitűzött cél kb. 5 másodperces köridő-javulás,

az aktuális becslések szerint 3 és 4,7 másodperc közé tehető majd a tényleges fejlődés.

Horner nem elégedett azzal, hogy az általuk beterjesztett javaslatcsomag nagyon felpuhult az elmúlt hónapok során, de „legalább teszünk egy lépést a helyes irányba, még ha nem is akkorát, amekkorát szerettünk volna.” Reméli, hogy április végéig sikerül elérniük a kitűzött célt, mert „nagy kár lenne, ha elvesztegetnénk ezt a lehetőséget.”

A mostani autókat nem elég nagy kihívás vezetni Forrás: DPPI media/Florent Gooden

Az eddig nyilvánosságra hozott részletek közé tartozik, hogy az autók orra 20 cm-rel hosszabb lenne az idén előírtaknál. Az első szárny szélessége 165-ről 180 cm-re nőne, és szélesebb lenne a gumik futófelülete is: elöl 24,5 helyett 30 cm-es abroncsokat használnának, hátul 32,5 cm helyett 40-et. Már ettől is nőne a tempó, ám az autók maguk is kiszélesednének, és alacsonyabb, de 80 helyett 95 cm széles hátsó szárnyat szerelnének fel rájuk, a diffúzor pedig hosszabb és magasabb lehetne.

Az egyik kérdéses pont a kerekek mérete:

– mondta Horner. „Ha nem tudjuk kellően hatékonyabbá tenni az aerodinamikát, ilyen jelentős mechanikai tapadás mellett a versenyző sokkal többet megy majd padlógázzal. A motorteljesítmény így még fontosabb tényezővé válhat, ez a személyes aggodalmam.”

Közelebb engednék a konkurenciát? Forrás: NurPhoto/Joan Cros/NurPhoto/Joan Cros

Az Auto Bild szerint viszont a Mercedes meglepően nagyvonalú javaslattal állt elő: a „teljesítménykonvergencia” elérése érdekében

megengednék, hogy a Ferrari, a Renault és a Honda 2%-kal megemelje az üzemanyag jelenleg 100 kg/ó-ban meghatározott pillanatnyi átfolyási korlátját,

ami nagyságrendileg 20 lóerő körüli teljesítménynövekedést eredményezhet.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!