Társoldalunk:

Vettel: Az F1-nek a versenyzőkről kellene szólnia

2016.02.16. 14:39

A Ferrari pilótája szerint helytelen, ha a sport túl bonyolulttá válik a szabályok miatt. Úgy véli, a Mercedes fölénye miatt is csökken iránta az érdeklődés.

Mértékletességre szólított fel Sebastian Vettel az F1-es szabályokkal kapcsolatban egy, a saját honlapjának adott interjúban. A Ferrari versenyzője bírálta a sport jelenlegi helyzetét,

úgy véli, nem megfelelő az összhang a pilóták és az autók jelentősége között.

Vettel közismerten a versenyzők „régi iskoláját" képviseli, fiatal kora ellenére nem rajong a hibrid erőforrásokért és a túl sok elektronikáért, inkább az erős, analóg versenyautókat kedveli.

Vettel szerint az F1-nek a versenyzőkről kellene szólniaForrás: AFP/Greg Baker

„Szerintem a sportnak kellene előtérbe kerülnie, arról kellene szólnia, hogy melyik versenyző a leggyorsabb" – jelentette ki Vettel. „Manapság az autó fontos szerepet játszik a küzdelemben, ahogy ez a múltban is így volt, de nem szabad, hogy elvesszünk a túlbonyolított szabályokban. A közönségünknek újra azonosulnia kell az autóinkkal.

Az F1 jelenleg túlságosan összetett, és nem elég hangos"

– foglalta össze véleményét Vettel, aki reméli, hogy az idén Kimi Räikkönen lesz a legfőbb ellenfele.

A Ferrari versenyzője szerint „a Mercedes uralma az elmúlt két év során sok izgalomtól fosztotta meg a nézőket." Vettel úgy véli, túlságosan részletesek a jelenlegi szabályok. „Óvatosnak kell lennünk, nehogy elveszítsük az autósport lényegét" – figyelmeztetett.

Az ellenfelek nem elég erősek

Vettel nem felejtette el azt sem, hogy a Mercedes fölénye részben annak is köszönhető, hogy 2014-ben a Red Bull, majd tavaly a Ferrari színeiben ő maga sem tudta igazán megnehezíteni az Ezüstnyilak pilótáinak dolgát.

„Nem titok, hogy még mindig nem tartunk ott, ahol szeretnénk, akadnak részletek, amelyeken csiszolnunk kell" – ismerte el a négyszeres világbajnok, bár azt nem tudni, hogy ezzel már a nagyközönség számára pénteken 14 órakor bemutatkozó új autójára gondol-e. „A csomagunk nem volt elég erős ahhoz, hogy utolérjük és megelőzzük a Mercedeseket, de dolgozunk ezen, és jó úton járunk" – vélte.

Vettel 2014 végén, 15 év és hosszú vívódás után hagyta el nevelőgárdáját, a Red Bullt. Bár barátja és példaképe, Michael Schumacher miatt mindig a Scuderiához vágyott, elárulta, hogy nem követi a hétszeres vb-győztes példáját, és

nem tervezi, hogy később egy másik csapathoz szerződik majd.

„Nagyon jól érzem magam itt, ahol most vagyok, nem gondolkodok más lehetőségeken" – közölte. Amikor arról kérdezték, hogy a Ferrari lesz-e az utolsó csapata, azt mondta: „Meglehet."

„Nem olyan ember vagyok, aki egyetlen év után veszi a sátorfáját. Soha nem tettem ilyet az élet más területein sem. Jól érzem magam itt. Van egy közös célunk, együtt akarjuk elérni. A Ferrari különleges számomra. Már kisgyerekként is arról álmodtam, hogy a jövőben a Ferrari versenyzője leszek" – mondta Vettel, aki édesapjával gyerekként Fioranóba is ellátogatott, hogy a kerítésen kívülről figyelje a Ferrarival tesztelő Schumachert.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!