Vettel: Az F1-nek a versenyzőkről kellene szólnia

Forma-1, Kínai Nagydíj, Nico Rosberg, Lewis Hamilton
Mercedes AMG Petronas F1 Team's British driver Lewis Hamilton (C) celebrates after taking pole position ahead of second placed Mercedes AMG Petronas F1 Team driver Nico Rosberg of Germany (L) and third placed Ferrari driver Sebastian Vettel of Germany after qualifying for the Formula One Chinese Grand Prix in Shanghai on April 11, 2015. AFP PHOTO / Greg BAKER / AFP / GREG BAKER
Vágólapra másolva!
A Ferrari pilótája szerint helytelen, ha a sport túl bonyolulttá válik a szabályok miatt. Úgy véli, a Mercedes fölénye miatt is csökken iránta az érdeklődés.

Mértékletességre szólított fel Sebastian Vettel az F1-es szabályokkal kapcsolatban egy, a saját honlapjának adott interjúban. A Ferrari versenyzője bírálta a sport jelenlegi helyzetét,

úgy véli, nem megfelelő az összhang a pilóták és az autók jelentősége között.

Vettel közismerten a versenyzők „régi iskoláját" képviseli, fiatal kora ellenére nem rajong a hibrid erőforrásokért és a túl sok elektronikáért, inkább az erős, analóg versenyautókat kedveli.

Vettel szerint az F1-nek a versenyzőkről kellene szólnia Forrás: AFP/Greg Baker

„Szerintem a sportnak kellene előtérbe kerülnie, arról kellene szólnia, hogy melyik versenyző a leggyorsabb" – jelentette ki Vettel. „Manapság az autó fontos szerepet játszik a küzdelemben, ahogy ez a múltban is így volt, de nem szabad, hogy elvesszünk a túlbonyolított szabályokban. A közönségünknek újra azonosulnia kell az autóinkkal.

– foglalta össze véleményét Vettel, aki reméli, hogy az idén Kimi Räikkönen lesz a legfőbb ellenfele.

A Ferrari versenyzője szerint „a Mercedes uralma az elmúlt két év során sok izgalomtól fosztotta meg a nézőket." Vettel úgy véli, túlságosan részletesek a jelenlegi szabályok. „Óvatosnak kell lennünk, nehogy elveszítsük az autósport lényegét" – figyelmeztetett.

Az ellenfelek nem elég erősek

Vettel nem felejtette el azt sem, hogy a Mercedes fölénye részben annak is köszönhető, hogy 2014-ben a Red Bull, majd tavaly a Ferrari színeiben ő maga sem tudta igazán megnehezíteni az Ezüstnyilak pilótáinak dolgát.

„Nem titok, hogy még mindig nem tartunk ott, ahol szeretnénk, akadnak részletek, amelyeken csiszolnunk kell" – ismerte el a négyszeres világbajnok, bár azt nem tudni, hogy ezzel már a nagyközönség számára pénteken 14 órakor bemutatkozó új autójára gondol-e. „A csomagunk nem volt elég erős ahhoz, hogy utolérjük és megelőzzük a Mercedeseket, de dolgozunk ezen, és jó úton járunk" – vélte.

Vettel 2014 végén, 15 év és hosszú vívódás után hagyta el nevelőgárdáját, a Red Bullt. Bár barátja és példaképe, Michael Schumacher miatt mindig a Scuderiához vágyott, elárulta, hogy nem követi a hétszeres vb-győztes példáját, és

nem tervezi, hogy később egy másik csapathoz szerződik majd.

„Nagyon jól érzem magam itt, ahol most vagyok, nem gondolkodok más lehetőségeken" – közölte. Amikor arról kérdezték, hogy a Ferrari lesz-e az utolsó csapata, azt mondta: „Meglehet."

„Nem olyan ember vagyok, aki egyetlen év után veszi a sátorfáját. Soha nem tettem ilyet az élet más területein sem. Jól érzem magam itt. Van egy közös célunk, együtt akarjuk elérni. A Ferrari különleges számomra. Már kisgyerekként is arról álmodtam, hogy a jövőben a Ferrari versenyzője leszek" – mondta Vettel, aki édesapjával gyerekként Fioranóba is ellátogatott, hogy a kerítésen kívülről figyelje a Ferrarival tesztelő Schumachert.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!