Társoldalunk:

Tragédia lenne, ha a Ferrari 10 évig nem nyerne vb-t

2016.02.12. 17:16

Jövőre lesz Kimi Räikkönen győzelmének az évfordulója. A vállalat elnöke, Sergio Marchionne nem szeretné, ha tovább kellene várni.

Sergio Marchionne, a Fiat Chrysler vezérigazgatója és a Ferrari elnöke a télen már többször egyértelművé tette, hogy szeretné, ha a legendás olasz márka az idén újra harcba szállna a világbajnoki címért. Habár a közvetlen nyomásgyakorlás a múltban nem vált be, Marchionne most emelte a tétet, és emlékeztetett rá, hogy

jövőre lesz a Ferrari utolsó (egyéni) világbajnoki győzelmének tízedik évfordulója.

Amióta Kimi Räikkönen 2007-ben elcsente a címet az egymással harcoló McLaren-pilóták, Lewis Hamilton és Fernando Alonso orra elől, a csapat egyik versenyzőjének sem jött össze a siker.

A Gazzetta dello Sportnak Marchionne azt mondta, „tragédia" lenne, ha az ínséges időszak tíz évre is elnyúlna. „A márkánknak jót tenne, ha az F1-ben sikerülne összehoznunk egy győzelmi sorozatot" – jelentette ki. „Az egyik autókereskedőnkkel beszélgetve arra jutottunk, hogy a 2015-ös eredmények segítettek helyreállítani a cég hitelét. Ha valamiért tíz évre cím nélkül maradnánk, az tragédia lenne."

A Ferrarinak hiányoznak a világbajnoki sikerekForrás: AFP/Paolo Cocco

Igaz, volt már ennél jóval hosszabb szünet is a Ferrari történetében: Jody Schekter 1979-es és Michael Schumacher 2000-es vb-győzelme között több mint húsz év telt el. Amióta tavalyelőtt a korábbi elnök, Luca di Montezemolo helyére lépett, Marchionne mindent megtesz, hogy ez ne ismétlődhessen meg. Azt mondja, azt a felismerést volt a legnehezebb megemésztenie, hogy a Ferrari abban a felállásban nem volt versenyképes.

„Újrarendeztük a sorainkat" – jelentette ki. „Azért sikerült visszatérnünk a győzelem útjára, mert a csapat figyelmét újra az igazán fontos dolgokra összpontosítottuk. Maurizio Arrivabene jelenléte sokat segített."

A Ferrari tavaly, a jelentős átszervezés és Sebastian Vettel érkezése után végre újra megnyert három nagydíjat. Habár

arról megoszlanak a vélemények, hogy az idén veszélyt fognak-e jelenteni a Mercedesre,

Marchionne hangsúlyozta, hogy Arrivabenében maximálisan megbízik. „Nagyon ért hozzá, hogy a megfelelő légkört teremtse meg a csapatnál" – mondta. „Tudja, hogyan vegye rá az embereket, hogy igazán együtt dolgozzanak."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!