Vágólapra másolva!
Gerhard Gribkowsky került a legközelebb ahhoz, hogy rács mögé juttassa Bernie Ecclestone-t, de végül csak őt ítélték el adócsalásért és vesztegetésért. Feltételesen szabadlábra kerülhet.

A történelem során többször vádolták Bernie Ecclestone-t korrupcióval és illegális üzleti tevékenységekkel, de csak egyszer került közel ahhoz, hogy elítéljék: miután 2012-ben letartóztatták a Bayerische Landesbank korábbi vezető kockázatelemzőjét. Gerhard Gribkowsky azt vallotta, hogy 44 millió dollár kenőpénzt fogadott el Ecclestone-tól, amiért cserébe a valóságosnál kisebbre becsülte a bank F1-ben szerzett tulajdonrészének értékét annak eladása előtt.

Gerhard Gribkowsky, aki azt vallotta, hogy kenőpénzt fogadott el Ecclestone-tól Forrás: AFP/CHRISTOF STACHE/Christof Stache

Ecclestone ellen is vádat emelt a müncheni bíróság, de hosszadalmas pereskedés után az ott érvényes jogrend egyik passzusát kihasználva az ügyvédei tető alá hoztak egy 100 millió eurós peren kívüli egyezségbet. Bár a bíróság nem mondta ki Ecclestone ártatlanságát, ő végsőkig kitartott amellett, hogy valójában ő maga az áldozat, és Gribkowsky megzsarolta őt, ezért fizetett neki.

Gribkowsky-t 2012-ben ítélték 8 és fél év börtönre, de a Welt am Sonntag értesülései szerint már az idén március 3-án ideiglenesen szabadlábra helyezhetik. Így is letölti büntetésének kétharmadát. Bár a döntés jogerős, a helyi ügyész vitatta a döntés helyességét. Gribkowsky továbbra is köteles lesz jelenteni tartózkodási helyét, és várhatóan folytatja majd a munkáját a Strabag építővállalatnál, ahol 2006 és 2011 között az igazgatótanács tagja volt, s ahol a cég szervezeti átalakításával bízták meg.

A 2012 és 2014 között zajló per következményeként Ecclestone-t ideiglenesen leváltották az F1 ügyvezetői pozíciójából, de ez a napi ügymenetet nem befolyásolta érdemben. Miután rendezte helyzetét a müncheni bíróságon, visszakapta megbízatását, és az F1 tulajdonosai továbbra is elégedettek a munkájával. Igaz, azóta sem múltak el körülötte a jogi hercehurcák: tavaly a brit adóhivatal követelt tőle nem kevesebb, mint 1 milliárd fontot.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!