Vágólapra másolva!
Na jó, nem is annyira kicsi… Látott már szélcsatorna-modellt? A Mercedes megmutatja az egyiket.

Habár az elmúlt két évben, a hibrid turbómotorok bevezetése óta megnőtt a hajtásláncok szerepe, a hatékony aerodinamika még mindig elengedhetetlen a jó köridők eléréséhez. Ehhez pedig a számítógépes áramlástani modellezés, a CFD önmagában továbbra sem elegendő: szükség van az egyébként elképesztő energiaigényű szélcsatornákra is.

Amelyekben pár éve már

csak az autók legfeljebb 60%-os méretarányú modelljei tesztelhetőek,

életnagyságúak nem. Hogy néz ki egy ilyen? Kívülről talán nagyra nőtt játékautónak tűnik, pedig a matt fekete karosszéria-borítás alatt bonyolult szerkezet lapul. „Ha egy külső cégtől vásárolnánk meg a modellt és a technológiát, úgy félmillió fontba kerülne, de valójában csaknem teljes egészében házon belül készítjük el" – mondja Mark Elliot, a Mercedes aerodinamikai főnöke, aki a csapat által közzétett alábbi videón a tavalyelőtti W05 60%-os modelljét mutatja be.

„Tulajdonképpen egy vázról van szó, benne a megfelelő balanszt biztosító súlyokkal és az elektronikával. Amit kívülről látunk, az csupán egy burkolat" – teszi hozzá. A váz megépítése sokáig tart, egy csapat szakember több hónapon át dolgozik rajta, de ezt a körülményes munkát minden új modell esetében csak egyszer kell elvégezni. „A burkolatot viszont az összes tesztciklusra kicseréljük" – magyarázza Elliot. „A modell külseje azt a célt szolgálja, hogy biztosítsa a megfelelő aerodinamikai formát. A méréseket lehetővé tévő berendezések belül vannak."

Nem szabad bármeddig használni

Míg a csapatok régen gyakorlatilag heti 7 napban, napi 24 órában üzemeltették a szélcsatornáikat, a Forma-1 Sportszabályzata ma már erre – illetve a nagy kapacitású számítógépeket igénylő CFD használatára – vonatkozóan is tartalmaz korlátozásokat.

– mondja Elliot. „Ez a modell egy egész évet töltött a szélcsatornában, minden egyes héten nagyjából teljesítve is a 65 ciklust."

Noha az elmúlt években többször felmerült a szélcsatornák betiltásának ötlete is, a csapatok zöme ezt nem támogatja. Az üzemeltetésük ugyan tényleg sokba kerül, de úgy vannak vele, hogy ha már dollármilliókat fektettek a megépítésükbe, akkor használni is akarják őket. Ellis szerint erre már csak azért is szükség van, mert a CFD továbbra sem képes maradéktalanul helyettesíteni.

„Az autó különféle állapotait, a bólintást, az oldaldőlést, a kormányzást lehetetlen modellezni vele" – fejtegeti. „Ezért a szélcsatorna kulcsfontosságú eszköz, hiszen még mindig az aerodinamika számít a legtöbbet a köridő szempontjából."

Addig a méregdrága, fekete játékautón is múlik, hogy a pályán melyik csapat a nyerő.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!