Vágólapra másolva!
Noha a résztvevő csapatok csak tavalyi autókat használhatnak a Pirelli gumitesztjén, a Mercedes trónjára pályázó Ferrarinak ez jó alkalom, hogy a riválistól elcsábított Jock Clear beilleszkedjen hozzájuk.

Egyetlen komoly igazolással erősítette a csapatot a Ferrari a 2016-os szezon előtt, a Mercedestől még 2014 végén elcsábított Jock Clearrel, aki a Pirelli hétfői gumitesztjén állt először munkába a maranellói istállónál. Clear feladata a pályán zajló mérnöki munka vezetése lesz, de egyelőre bizonyára csak a beilleszkedésre koncentrált, a Mercedestől való távozása után ugyanis hivatalosan kényszerszabadságra kellett mennie egy évig.

Clear neve talán kevésbé tűnik ismerősnek a közönség számára, hiszen a sajtóval nem sok dolga volt, de tapasztalt, a paddockban nagyra tartott szakemberről van szó. 1988-ban kezdett a Lolánál, majd a Benettonhoz, a Leyton House-hoz, (az igazi) Lotushoz, később pedig a Williamshez szerződött, ahol David Coulthard, illetve Jacques Villeneuve mérnöke lett. Utóbbival 1997-ben világbajnokságot is nyert, majd követte őt a BAR istállóhoz.

Clear (balra) már a Ferrari uniformisát viseli

Egészen Villeneuve 2003-as távozásáig elválaszthatatlan párost alkottak, utána Clear a japán Takuma Sato keze alá dolgozott. A közben Hondává és Brawn GP-vé váló istálló színeiben Rubens Barrichello munkáját segítette. Miután a Mercedes megvásárolta a csapatot, Clear az akkor érkező Nico Rosberggel kezdett foglalkozni, de sajtóhírek szerint az általa korábban élesen bírált Michael Schumacherrel is együttműködött, végül pedig Lewis Hamilton teljesítményért felelős mérnöke lett.

Az 53 esztendős szakember valószínűleg a Manorhoz igazoló Pat Fry megüresedett helyét tölti be a csapatnál. Szerződtetéséről még akkor döntöttek, amikor a Ferrari 2014-ben az elmúlt 25 év legrosszabb eredményét érte el, és a kudarc gyakorlatilag a teljes topmenedzsment leváltását eredményezte. Clear általános vezetői feladatot kap, de a gumiteszt két napja során megismerkedhet Kimi Räikkönennel és Sebastian Vettellel is.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!